Kaplumbağa Yavrularını 20 Yıldır Denizle Buluşturuyorlar

Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşayan belediye işçisi Murat Ilgaz, emekli öğretmen İsmail Tunalı ve kooperatif başkanı Bayram Kütle, 20 yıldır caretta caretta yavrularını denizle buluşturuyor Mustafa Ilgaz:'Biz 3 silahşörleriz, bizim silahımız caretta carettalar' Bayram Kütle:'Daha önce burada muhtar azası olarak görev yaptım. Onun için bana 'caretta carettaların muhtarı' da derler' İsmail Tunalı:'Bende öğretmenlikten gelen bir öğrenci sevgisi var. Yavru caretta carettaları da öğrencilerim gibi seviyorum'

YUNUS İÇEN - Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşayan belediye işçisi Mustafa Ilgaz, emekli öğretmen İsmail Tunalı ve kooperatif başkanı Bayram Kütle, 20 yıldır caretta caretta yavrularını denizle buluşturuyor.

Ulupınar Mahallesi'ndeki Çıralı köyünde yaşayan ve lakapları '3 silahşörler' olan Ilgaz, Tunalı ve Kütle, nesli tükenme tehdidi altındaki caretta carettaların popülasyonunu artırmak için gönüllü olarak çaba sarf ediyor.

Caretta carettaların yuvalanma alanları arasında yer alan Çıralı sahilinde sabahın ilk ışıklarıyla belirledikleri kaplumbağa yuvalarının etrafında buluşan 3 gönüllü koruyucu, sahile yumurtlayan caretta carettaların ve yumurtalarının sayısını kayıt altına alıyor. Yavru caretta carettaların yumurtalarından çıkış döneminden denize ulaşmasına kadar tüm süreci takip ediyorlar.

Ilgaz, Tunalı ve Kütle, bölgede tatil yapan yerli ve yabancı misafirlere deniz kaplumbağaları hakkında bilgi de veriyor.

Mustafa Ilgaz, sabahın erken saatlerinde belirledikleri yuvanın yanında buluştuktan sonra yuvadan kendi çabalarıyla çıkamayan yavru kaplumbağalara yardım ettiklerini söyledi.

Ilgaz, yuva açımı sırasında bazı turistlerin bilgi sahibi olmadığı için ışık yaktıklarını ve bunun da yavru caretta carettalara zarar verdiğini belirterek, 'İnsanları elimizden geldiği kadar bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bazı insanlar oldukça bilgili. Dayanışma halindeyiz.' dedi.

- '3 silahşörler olduğumuz için bizim silahımız caretta carettalardır'

Caretta carettaları genellikle birlikte takip ettikleri için kendilerine '3 silahşörler' diye hitap edildiğini anlatan Mustafa Ilgaz, 'Biz 3 silahşörleriz, bizim silahımız caretta carettalar. Önceki yıllarda Çıralı kiraya verilmişti ama tepkiler nedeniyle iptal edildi. İptali sırasında en büyük silahımız caretta carettalar oldu. Bu silahı kullanmaya da devam edeceğiz. Kaplumbağalar hem doğanın korunması hem de turizm açısından çok önemli.' diye konuştu.

Ulupınar Çevre Koruma ve İşletme Kooperatifi Başkanı da olan Bayram Kütle ise yaklaşık 20 yıl önce de caretta carettaların olduğunu ama değerini anlayamadıklarını, artık önemlerinin farkına vardıklarını kaydetti.

Kütle, caretta carettaların turizm açısından da Çıralı'ya katkısı olduğunu, yıllar geçtikçe insanların Çıralı'ya daha fazla gelmeye başladığını, bunun da caretta carettaların sayısını azalttığını anlattı.

- 'Caretta carettaların muhtarıyım'

Geçen seneye göre daha az yuva bulunduğunu ancak yumurta sayısının daha fazla olduğuna işaret eden Bayram Kütle, şöyle konuştu:

'Bilinçsiz tatilciler caretta carettaları çok etkiliyor. Geceleri denize giriyor, ateş yakıyor. Bunları gören anne caretta carettalar sahile çıkmıyor. Daha önce burada muhtar azası olarak görev yaptım. Onun için bana 'caretta carettaların muhtarı' da derler. Deniz kaplumbağalarını koruduğum için mutluyum. Bundan benim bir gelirim yok. Sadece gönüllü çalışıyorum.'

Emekli sınıf öğretmeni 71 yaşındaki İsmail Tunalı da emekli olduktan sonra kendisini doğaya adadığını ve caretta carettalarla ilgilenmeye başladığını söyledi.

Tunalı, bu işi severek yaptığını belirterek, 'Bende öğretmenlikten gelen bir öğrenci sevgisi var. Yavru caretta carettaları da öğrencilerim gibi seviyorum. Sevilmeyecek hayvanlar değil. Yavrular insanlar tarafından ezilmesin diye geceleri nöbet tutuyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA