Yeni Türkevi Binasının Temel Atma Töreni

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'New York’un dünyaca ünlü silüetine, kendi zenginliğimizi, kendi rengimizi katacağız. En yüksek binalardan birisi de bizim Türkevi'miz olacak. Bu özellikleriyle, hepimizin gurur duyacağı, önemli bir yapı olacak. TürkAmerikan toplumunun birlik ve beraberliğinin pekişmesine de hizmet edecek'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğunun yer alacağı yeni Türkevi binasına ilişkin, 'New York’un dünyaca ünlü silüetine, kendi zenginliğimizi, kendi rengimizi katacağız. En yüksek binalardan birisi de bizim Türkevi'miz olacak. Bu özellikleriyle hepimizin gurur duyacağı, önemli bir yapı olacak. Türk-Amerikan toplumunun birlik ve beraberliğinin pekişmesine de hizmet edecek.' dedi.

Yeni Türkevi binasının temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Çavuşoğlu, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nin karşısındaki yeni Türkevi binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, tarihi bir ana hep birlikte şahit olduklarını söyledi.

Yıkılmadan önceki binanın o dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in girişimiyle 1977 yılında satın alındığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkevi'nin uzun yıllar New York'taki Türk temsilciliklerine, başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere diğer dost ve kardeş ülkelerin temsilciliklerine ev sahipliği yaptığını anlattı.

Türkevi'nin, BM merkezinin tam karşısındaki konumuyla New York’ta adeta bir buluşma, referans noktası olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'Türkevi, ana vatanından binlerce kilometre uzakta yaşayan vatandaşlarımız için adeta bir sıla işlevi gördü. Bu hissi en iyi bilenlerden birisi de bendenizim. 1989-1991 yılları arasında burada öğrenciyken Türkevi'ne geldiğimiz zaman katlarda Türkçe konuşurken, özellikle de dalgalanan şanlı Türk bayrağımızı görünce kendimizi evimizde hissediyorduk ve o dönem birçok etkinliğe de burada Türkevi'nde katılma fırsatı bulduk. Dolayısıyla Türkevi'nin, bu adı sonuna kadar hak ettiğine bizzat şahidiz.'

İktidara geldikleri ilk günden bu yana çok yönlü, girişimci ve insani bir dış politika izlediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, 'Bölgesel ve küresel konularda söz sahibi olduk çok şükür. Buna bağlı olarak, Birleşmiş Milletlerdeki etkinliğimiz de her geçen gün artıyor.' dedi.

Çavuşoğlu, bu dönemde, yurt dışındaki Türk vatandaşlarına sunulan hizmetlerin kalitesini de artırdıklarını belirterek Türkevi'nin Türkiye’ye ve buradaki Türklere artık dar gelmeye başladığını ve eski binanın yerine, New York’taki Türk temsilciliklerin ve vatandaşların ihtiyaçlarını layıkıyla karşılayacak yeni bir bina inşa edilmesi ihtiyacı ortaya çıktığını ifade etti.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sayın Cumhurbaşkanımız tüm dünyadaki temsilciliklerimizin ülkemizin itibarına yaraşır binalar şekilde inşa edilmesine çok önem veriyor. Yurt dışına yaptığımız her ziyarette Sayın Cumhurbaşkanımız sorduğu ilk soru şudur; 'Buradaki Büyükelçilik binası ve arsası bizim mi?' Eğer bizim değilse mutlaka o ülkede, o başkentte mutlaka en iyi yerde yeni bir büyükelçilik inşaası için bir arsa tahsis edilmesi konusunda hükümet ve devlet başkanlarıyla temasta bulunarak birçok ülkede kendi arsalarımıza sahip olmamıza imkan veren Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum. New York’ta da Sayın Cumhurbaşkanımızın yönlendirmeleriyle hem ülkemizin hem de dost, kardeş ve akraba topluluklarımızın hizmetinde olabilecek bir bina tasarladık. Bu bina, Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilciliğimiz ile New York Başkonsolosluğumuza ev sahipliği yapacak. Burada yaşayan tüm vatandaşlarımızın da evi olacak.'

Selçuklu mimarisinden izler taşıyan yeni Türkevi'nin en modern tekniklerle inşa edileceğini belirten Çavuşoğlu, 'Böylece New York’un dünyaca ünlü silüetine, kendi zenginliğimizi, kendi rengimizi katacağız. En yüksek binalardan birisi de bizim Türkevi'miz olacak. Bu özellikleriyle hepimizin gurur duyacağı, önemli bir yapı olacak. Türk-Amerikan toplumunun birlik ve beraberliğinin pekişmesine de hizmet edecek.' ifadelerini kullandı.

Projenin başından itibaren ilgisini ve desteğini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, projenin hazırlık sürecinde katkılarını sunan tüm kurum ve kuruluşlara, Amerikan firmalarına, projenin bu aşamaya getirilmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Çavuşoğlu, projeyi hayata geçirecek Amerikan firması Tishman ve Türk firması IC İçtaş ortaklığına da başarılar diledi.

Kaynak: AA