Ugandalı Bakandan Rüşvete Suçüstü

Sağlık Bakanı Opendi, şikayetler üzerine tebdili kıyafet gittiği hastanede 2 personeli rüşvet alırken yakaladı.

Uganda Sağlık Bakanı Sarah Opendi, şikayetler üzerine tebdili kıyafet gittiği hastanede 2 personeli rüşvet alırken suçüstü yakaladı.

Bakan Opendi, yerel basına yaptığı açıklamada, başkent Kampala'daki bir hastanenin bazı çalışanları hakkında şikayetler olduğunu belirtti.

Ücretsiz olması gereken testler için hastalardan para talep edildiğine ilişkin şikayetler üzerine harekete geçtiğini kaydeden Opendi, hasta gibi gittiği hastanede rüşvet talebiyle karşılaştığını ifade etti.

Opendi, şunları anlattı:

'Hastaneye gidip muayene olmak istediğimi söyledim. Görevli personel, bazı testler yaptırmam gerektiğini söyledi ve ücret istedi. Testlerin ücretsiz olduğunu söylememe rağmen benden 150 bin Uganda Şilini (yaklaşık 145 lira) tahsil etti. Aynı kişi test sonuçlarını almam için beni başka bir yere gönderdi. Oraya gittiğimde bu sefer sonuçlar için de ayrı bir ücret ödemek zorunda kaldım.'

Opendi, polise yaptığı şikayet sonrası rüşvet alan 2 hastane çalışanının gözaltına alındığını dile getirdi.

Hastane Müdür Yardımcısı Stephen Kyebambe, görevini kötüye kullanan personelin ilişiğinin kesildiğini söyledi ve Bakan Opendi'ye hastanenin imajını zedeleyen bu kişileri ortaya çıkardığı için teşekkür etti.

Doktorların ayda sadece 250 bin şilin (yaklaşık 240 lira) maaş aldığı ülkede kamu hastanelerinde bu tür rüşvet vakalarıyla sıkça karşılaşılabiliyor.

Kaynak: AA