TİKA, Moldova'da Çocuk Rehabilitasyon Ve Sosyal Destek Merkezini Yeniledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moldova'nın güneyindeki 'Speranta' Risk Grubu Çocuk Rehabilitasyon ve Sosyal Destek Merkezi'ni yenileyerek hizmete açtı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, TİKA, Moldova'da etnik Bulgar nüfusunun ağırlıklı yaşadığı Tarakliya Bölgesi Tvarditsa Kasabası'ndaki 'Speranta' Risk Grubu Çocuk Rehabilitasyon ve Sosyal Destek Merkezi'ni restore ederek hizmete sundu.

Merkezin açılışı için düzenlenen törene, Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Hulusi Kılıç, TİKA Kişinev Program Koordinatörü Canan Alpaslan, Tvarditsa Belediye Başkanı Zakhari Parmaklı ile kasaba sakinleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Tvarditsa Belediye Başkanı Parmaklı, yaklaşık 120 yıl önce inşa edilen ve o günden bu yana kapsamlı tadilat görmeyen tek katlı binaya sağlanan tadilat ve donanım desteğinden dolayı TİKA'ya teşekkür etti.

TİKA dışında hiçbir kurumdan taleplerine cevap alamadıklarını kaydeden Parmaklı, TİKA ile Türkiye sayesinde projenin hayata geçirildiğini ifade etti.

Yenilenen Merkezin Müdürü Raisa Torlak da TİKA'nın yardımının paha biçilemez olduğunu vurgulayarak, elverişsiz fiziki şartlardan ötürü faaliyetlerine ruhsatsız devam eden rehabilitasyon merkezinin şimdi hükümet nezdinde de kurumsallık kazandığını bildirdi.

Torlak, tamamen hayırseverlerin ve velilerin katkısıyla ayakta kalan merkezin artık devletten destek de alabileceğini belirtti.

Daha önce evden dışarı çıkamayan engelli çocukların çeşitli sosyal uyum problemleri yaşadığını ya da konuşamadığını dile getiren Torlak, tadilatın ardından bu durumun değiştiğini ve merkeze gelen çocukların iyileşmeye başladığını söyledi.

Merkezde halihazırda zihinsel ve fiziksel engelli 43 çocuğa özel eğitim, fizyoterapi, rehabilitasyon ve psikolojik destek hizmeti sunuluyor.

Kaynak: AA