Petlim Konteyner Terminali Kapasitesini İkiye Katladı

Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner terminali Petlim'de, 2'nci fazın devreye girmesiyle liman kapasitesi 2 kat artarak 1,5 milyon TEU’ya çıktı.

Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner terminali Petlim'de, 2'nci fazın devreye girmesiyle limanın kapasitesinin iki kat arttığı bildirildi.

Petlim'den yapılan açıklamada, geçen yıl faaliyete başlayan Ege Bölgesi’nin en büyük entegre limanı Petlim’in ikinci fazının inşaatının tamamlandığı ifade edildi.

Yeni fazla Petlim'in, rıhtım dizaynı ve 16 metrelik su derinliği ile yüksek kapasiteli son nesil gemilere hizmet verebileceği belirtilen açıklamada, limanın kapasitesinin de 2 kat artarak 1,5 milyon TEU’ya (20 feet'lik konteyner) çıktığı kaydedildi.

Petlim'deki kapasite artışıyla limandaki malların yüklenmesi, boşaltılması, tasniflenmesi, bağlanması ve istiflenmesi gibi işlemleri kapsayan 'elleçleme' kapasitesinin de 2'ye katlandığı bildirildi.

- 600 kişiye istihdam

Yeni fazın devreye alınmasıyla limandaki istihdam sayısının da 600 kişiye çıkacağı belirtilerek, Ege Bölgesi’nin ihracat, ithalat ve ticaret yeteneğinin ciddi miktarda artacağına dikkat çekildi.

Petlim Konteyner Terminali’nin inşaatının bitirilerek limanın işletmecisi APM Terminals İzmir’e devri kapsamında, 15 Eylül’de bir de tören gerçekleştirildiği anımsatılan açıklamada, Petlim Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu'nun törendeki şu ifadelerine yer verildi:

“700 metrelik konteyner rıhtımı, 42 hektarlık geri sahası ve 150 metrelik genel kargo ve dökme yük rıhtımı bulunan Petlim’in tamamen Türk mühendisler ve Türk müteahhitler tarafından tamamlanmış olması bize ayrı bir gurur veriyor. 8.5 milyon adam/saat çalışmayla tamamlanan Petlim’de tüm çalışanlar, projeye geldikleri şekilde sağlıkla evlerine dönmüşlerdir.'

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki olan, toplam 450 milyon dolar yatırım ile hayata geçirilen ve APM Terminals İzmir tarafından işletilen Petlim'e ilk gemi 7 Aralık 2016’da yanaşmıştı.

Konteyner gemilerinin, terminallerinin büyüklükleriyle bir limandaki konteyner geçişinin istatistiğinin hesaplanmasında TEU (Twenty Foot Equivalent Unit) birimi kullanılıyor.
Kaynak: AA