'Çocuklarda Kontrolsüz İnternet Kullanımı Kaygı Bozukluğu Nedeni'

Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Uzm. Dr. Kürklü: 'İnternet, özellikle çocukluk çağında kontrolsüz olarak kullanıldığında, çocukların ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyerek, kaygı bozuklukları ve obeziteye yol açabiliyor'

Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Uzman Doktor Nehir Kürklü, 'İnternet, özellikle çocukluk çağında kontrolsüz olarak kullanıldığında, çocukların ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyerek, kaygı bozuklukları ve obeziteye yol açabiliyor.' dedi.

Kürklü, yaptığı yazılı açıklamada, modern yaşamın bir gereği haline gelen bilgisayar ve internet kullanımının, çocukların hayatını önemli oranda etkilediğine işaret etti.

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve internete erişimin kolaylaşmasıyla birlikte, çocuklarda kullanım oranlarının da hızla arttığını kaydeden Kürklü, internet kullanımının çocuk ve gençlerin bilgiye ulaşmalarını, araştırma yapmalarını, problem çözme, yaratıcılık, kritik düşünme gibi kişisel gelişimlerini destekleyen teknolojik bir mucize olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Ancak aşırı, kontrolsüz, amacı dışında ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle kaygı ve korkulara yol açarak, kişisel becerilerin gelişmesini de negatif etkileyebildiğine dikkati çeken Kürklü, şu değerlendirmelerde bulundu:

'İnternet, özellikle çocukluk çağında kontrolsüz olarak kullanıldığında, çocukların ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyerek, kaygı bozuklukları ve obeziteye yol açabiliyor. Bilimsel çalışmalar, erkeklerin kızlara göre daha çok internet kullandığını ve kullanım amaçlarının, kızlardan farklı olduğunu ortaya koymuştur. İnternette fazla zaman geçiren çocuk ve gençlerin giderek yalnızlaştığı, yüz yüze ilişki kurmada güçlük yaşadığı, sosyal gelişimlerinin önemli ölçüde gerilediği bilinmektedir. Bu çocukların aynı zamanda, öz güvenlerinin düşük, sosyal kaygı düzeylerinin ve saldırganlık davranışlarının yüksek olduğu, okul performansları ve akademik başarılarının daha düşük olduğu gözlemlenmektedir. Bilgisayar oyunları ve internette kurulan arkadaşlıklar sosyal izolasyona neden olmaktadır.'

İnternet kullanımı için geçirilen uzun saatlerin, çocuklarda hareketsizlik ile birlikte yeme bozuklukları ve ortopedik sorunları da beraberinde getirdiğini kaydeden Kürklü, ebeveynlerin bilgisayar ve internet erişimi sağladıklarında görevlerinin bittiğini düşünmemesi, internette meydana gelen tehlikelerden korumak için internet ve bilgisayar kullanımını en azından 'ev içi denetleme' yapabilecek seviyede öğrenmesi gerektiğini bildirdi.
Kaynak: AA