Avrupa'da Baş Ve Boyun Kanseri Farkındalık Haftası Başladı

European Head and Neck Society (EHNS), ’Make Sense’ kampanyasının beşinci yılında baş ve boyun kanseri farkındalık haftasının başladığını duyurdu.

European Head and Neck Society (EHNS), ’Make Sense’ kampanyasının beşinci yılında baş ve boyun kanseri farkındalık haftasının başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, baş ve boyun kanserleri kişiyi güçsüzleştirebilir ve agresif doğaları baş ve boynun sekiz alanını etkileyebileceği, her yıl 150 binden fazla yeni hasta yatanı konulan Avrupa’da en yaygın kanser türü olduğu kaydedildi. Kadınlarda baş ve boyun kanserinin görülme sıklığı giderek artmasına karşın erkeklerde gelişme olasılığı iki ya da üç kat daha fazla olduğu belirtildi. Erken belirti ve semptomların tespit edilmesi ile hayatta kalmada oldukça önemli olurken, erken evrelerde teşhis ve tedavi edilen baş ve boyun kanseri hastalarının yüzde 80-90’ı hayatta kaldığı açıklandı.

Farkındalık haftasında 5’inci yıla dikkat çekmesi için kampanyanın teması hayatta kalmayı desteklemek olarak belirlenirken, baş ve boyun kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 60’ında tanıda local olarak ilerlememiş hastalık görüldüğü bildirildi.

Avrupa çapındaki etkinlikler, baş ve boyun kanserine dair farkındalığı artırmayı, erken teşhisin önemini vurgulamayı ve kanserden kurtulanların karşılanmayan ihtiyaçlarına değinmeyi amaçlıyor.

EHNS Başkanı ve aynı zamanda Amsterdam VU Üniversitesi Sağlık Merkezi’nde Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Profesörü ve Bölüm Başkanı olarak görev yapan Profesör Rene Leemans, baş ve boyun kanseri karmaşık bir hastalık olduğunu vurgulayarak “Make Sense kampanyası ile Avrupa’daki baş ve boyun topluluğunu birleştirip hastalar için daha iyi sonuçlar elde etmek üzere sürekli çalışmaya teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Profesör Rene Leemans, tedaviye yapılan yeni eklemelerin büyük umutlar sunduğunu ancak, bu agresif kanserden kurtulan hastaların desteklenmesinin eşit derecede kararlı, uzun vadeli ve çok disiplinli bir yaklaşım gerektirdiğini belirtti.

Birleşik Krallık Birmingham Queen Elizabeth Hastanesi Çene-Yüz/Baş ve Boyun Bölümün’de Uzman Doktor olarak görev yapan Dr Sat Parmar, "Kampanyanın Avrupa’da halka açık 592 klinikte 35.000’den fazla kişinin taramasını ve Avrupa Parlamentosu’yla gerçekleştirilen üç stratejik toplantıyı da içeren kazanımlarından gurur duyuyoruz” dedi.

Dr. Sat Parmar, "Avrupa çapındaki ortaklıklarımız başarımızın temelini oluşturuyor. Herkesin motive olduğunu ve heyecanlandığını görmek ilham verici. Onlar olmadan bu kadar çok insana ulaşamazdık. Hepimiz beşinci yılın en büyük ve en iyi yıl olacağı kanısındayız" dedi.

Kaynak: İHA