Abbas Heniyye İle Görüştü

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Hamas lideri Heniyye ile yaptığı telefon görüşmesinde Filistin siyasi bölünmüşlüğünün sonlandırılması konusunda atılan adımlardan memnun olduğunu söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'deki İdari Komite'yi feshettiğini duyurmasından bir gün sonra Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile yaptığı telefon görüşmesinde, memnuniyetini dile getirdiği bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye’yi arayan Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın, Mısır’ın arabuluculuğunda Hamas ile Fetih hareketleri arasında varılan anlaşmanın ardından Filistin’de oluşan “uzlaşmacı siyasi atmosferden” dolayı memnun olduğu dile getirildi.

Öte yandan, Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, Abbas ile görüşen Heniyye, Gazze’deki İdari Komite’nin feshedilmesinin ardından oluşan olumlu atmosferden dolayı memnuniyetini belirttiği kaydedildi.

Açıklamada Heniyye’nin, Hamas’ın Filistin davasını kuşatan riskler ve meydan okumalar karşısında Filistin siyasi bölünmüşlüğünün sona erdirilmesi çerçevesinde atılan adımları devam ettirme konusunda titizlikle hareket etmeye devam edeceğini ifade ettiği belirtildi.

Hamas dün sabah yaptığı yazılı açıklama ile Gazze'deki İdari Komite'nin feshedildiğini, Filistin uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi devralmasını, genel seçimlere gidilmesini ve Fetih hareketi ile diyaloğa hazır olduğunu bildirmişti.

Gazze'deki Hamas hükümetinin, geçen mart ayında hükümet işlerinin yürütülmesi için kurduğu İdari Komite, Filistin yönetimi tarafından kabul edilmemişti.

Hamas, ağustos ayının başlarında, Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında bölünmeye son verilmesi kapsamında İdari Komiteyi feshetmeyi de içeren yeni bir siyasi girişim sunmuştu.

Fetih Hareketi ve Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ise daha önce birçok kez Hamas'a 'Gazze'deki İdari Komitenin koşulsuzca feshi, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi'nde etkin hale gelmesi ve seçimlere gidilmesi' çağrısında bulunmuştu.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye başkanlığındaki üst düzey heyet, 9 Eylül'de Gazze'den ayrılarak Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmişti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, uzlaşı için Kahire'de Fetih Hareketi yöneticileriyle hemen masaya oturabileceklerini belirterek, 'Hamas, Gazze'de kurulan İdari Komiteyi feshetmeye, uzlaşı hükümetinin görevini oradan sürdürebilmesine imkan sağlamaya ve seçimleri yapmaya hazırdır.' ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA