'19. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür Ve Sanat Günleri'

Sındırgı Belediye Başkanı Yavaş: 'Şerif Paşa Meydanı 3 gün boyunca buram buram tarih, kültür ve sanat kokacak'.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde bu yıl 19'uncusu düzenlenen, Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri kapsamında, spor, sanat ve kültürel etkinlikler düzenlenecek.

Şerif Paşa Meydanı'nda 22-24 Eylül'de düzenlenecek festivalde, yağlı güreş, atlı cirit, yelkenli gibi spor faaliyetlerinin yanı sıra halı dokuma, cam işleme sanatı gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin genelinde Yörüklerin yaşadığını ve 3 bin yıllık tarihe sahip olduklarını belirtti. Zengin bir kültürü bulunan ilçenin, Yağcıbedir halısıyla tanındığını ifade eden Yavaş, şunları kaydetti:

'Sındırgı ilçesinin 3 bin yıllık tarihi Yağcıbedir halısı üzerine düzenlediğimiz, 19. Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerimiz 22 Eylül'de başlıyor. 3 gün sürecek Sındırgı'daki programın dolu dolu geçeceğine inanıyoruz. İlçenin yüzde 60'ı ormanlarla çevrili, termal sularının insan sağlığına ciddi manada katkı sağladığı bir yer. Burada bizler tarihimizi, kültürümüzü, sanatsal faaliyetlerimizi gelecek misafirlere buluşturmayı hedefliyoruz. Etkinliğimiz yağlı güreş ile başlayacak. Bu güreşlere Türkiye'nin her köşesinden 300'e yakın pehlivan katılacak. Ayrıca şehir meydanına 50'den fazla stant kurulacak. Bu stantlar içinde cam işleme sanatından, bakır işlemeciliğine her türlü sanatsal faaliyetler olacak. Şehrimizde yerellik, doğallık en üst seviyede olacak. Sındırgı'nın doğal kaynaklarını görecekler, Hisaralan ve Emendere bölgelerindeki güzel termal tesislerimizi görecekler.'

Yavaş, Balıkesir merkez ve Akhi̇sar'dan ücretsi̇z otobüsler kaldırılacak festival boyunca akşam konserler düzenleneceğini dile getirdi.

Misafirleri yöresel kıyafetlerle karşılayacaklarını aktaran Yavaş, 'Bizler belediye başkanı, muhtarı, meclis üyeleri, Sındırgı'da bulunan Yörük dernekleri ile yöresel kıyafetlerle halkımızı karşılayacağız. Burada Yağcıbedir Yörüklerinin, Karakeçililerin, Sarıkeçililerin yaşam kültürünü gelen misafirlere anlatabileceğimiz çok özel bir ortam olacak. Şerif Paşa Meydanı 3 gün boyunca buram buram tarih, kültür ve sanat kokacak.' dedi.

Geçen yıl aynı festivalde 10 bine yakın misafiri ağırladıklarını anımsatan Yavaş, bu yıl 15-20 bin kişinin etkinliklere katılmasını beklediklerini söyledi.
Kaynak: AA