15 Temmuz'da Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndaki Faaliyetlere İlişkin Dava

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda yakalanan 17’si tutuklu, 1'i firari 27 sanığın yargılanmasına sanık savunmalarıyla devam ediliyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe'deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda 17’si tutuklu, 1'i firari 27 sanığın yargılandığı davada sanıklar savunma yapıyor.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki salonda görülen duruşmada savunma yapan tutuklu sanık eski yüzbaşı Ali Cömert, 15 Temmuz günü Harp Akademileri Komutanlığı’nda öğrenci subay olarak ders aldıklarını söyledi.

Daha sonra tüm subayların bir amfide toplandıklarını aktaran sanık Cömert, 5 gruba ayrıldıklarını, kendilerine terör eylemleri kapsamında önlemlerin alınacağının aktarıldığını belirtti.

Kendi gruplarının Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevlendirildiğini söyleyen Cömert, “Bunun üzerine lojmanlara gittim. Saat 22:15 civarı daha önce beraber gitme konusunda anlaştığımız Yüzbaşı Yüksel Koç ile Harp Akademileri Komutanlığı’ndan ayrılarak Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na vardık. Nizamiyede güvenlik önlemleri vardı. Bu önlemleri sorduğumda, bazı birliklerin kritik yerlere sevk edilmesi nedeniyle alındığı söylendi.” şeklinde savunma yaptı.

Kendisine kışlada helikopter yönlendirme faaliyetinden sorumlu olması emrinin verildiğini iddia eden sanık Cömert, “Telefonumun şarjı az olması nedeniyle, karargahta bir odaya şarja taktım. Daha sonra helikopterlerin ineceği söylenen yere gittim. Bir süre bekledikten sonra beklediğim bölgeye helikopter gelmemesi sonucu, karargaha geri döndüm. Telefonumun bulunduğu odaya girdiğimde, saat 03:00 civarlarında askeri kalkışma haberini gördüm. Bunun bir darbe girişimi olduğunu öğrendikten sonra sivil kıyafetlerimle kışlayı terk ettim.” ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık eski Yüzbaşı Fatih Hacıpaşalıoğlu da 15 Temmuz darbe girişiminden önce şüphelenmeleri gereken bir durumun olmadığı ve darbe girişimi esnasında hiçbir eyleme katılmadığı iddiasında bulundu.

İddianamede belirtildiği gibi kendisinin Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek için birlikten ayrılmadığını savunan sanık Hacıpaşalıoğlu, suçlamaları reddetti.

- Kendisine yönelik itirafları reddetti

Başbakanlık adına davaya katılan avukat Mert Karabayır, “İtirafçı olan üsteğmenler Yusuf Kol ve Mustafa Yıldız, sizinle daha önce Harp Akademileri Komutanlığı’nın düzenlediği gezi kapsamında ABD’ye gittiklerini, sizin onlardan sorumlu komutan olduğunuzu söylediler. Üsteğmenler İrfan isimli bir şahısla görüşüp, ardından onun aracılığıyla Fetullah Gülen ile görüştüklerini söylediler. Sizin bu durumdan haberinizin olabileceği beyanında bulunmuşlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu sanık Hacıpaşalıoğlu’na yöneltti.

Sanık Hacıpaşalıoğlu, soruyu şu şekilde yanıtladı:

'Emniyette de ifade ettiğim üzere itirafçı üsteğmenlerin biri benimle aynı gün, biri 4 gün sonra gözaltına alındık. Emniyette itirafçı olmaya zorlandık. Ne kadar çok isim verirsek o kadar az tutuklu kalacağımız söylendi. Bu yüzden böyle demiş olabilirler. Ben yapım itibariyle sert bir komutandım. Bana yönelik husumetleri de olabilir.'

Duruşma sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

Kaynak: AA