TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması

'Referandum, uluslararası hukuka ve Irak anayasasına aykırı ve hiçbir hukuki dayanağı yok'.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yapmayı öngördüğü 'referandumun, uluslararası hukuka ve Irak anayasasına aykırı olduğunu ve hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını' bildirdi.

Feyzioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ın toprak bütünlüğünü parçalamayı hedefleyen ve etnik kökene dayandırılmak istenen yeni yapının, başta Kerkük'te olmak üzere, içinden çıkılmaz etnik ve mezhepsel çatışmalara sebebiyet vereceğinin açık olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin hükümetlere göre değişmeyen temel politikasının, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması olduğunu hatırlatan Feyzioğlu, 'Bu çerçevede, referandumun yapılmasının, bölgemizde istikrarı daha da bozacağına, yeni ve büyük uyuşmazlıklara, hatta silahlı çatışmalara zemin hazırlayacağına dair düşünce ve kaygılarımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Aklı selimin galip gelmesini diliyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Feyzioğlu, 'referandumun uluslararası hukuka ve Irak anayasasına aykırı olduğunun ve hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığının' altını çizdi.
Kaynak: AA