İran'daki Geleneksel Çuheli Güreş Müsabakaları

Kuzey Horasan eyaletinde her yıl düzenlenen 500 yıllık geçmişe sahip Çuheli güreş yarışması, bu sene de ilgiyle izlendi Çuheli, 1996 yılında uluslararası bir güreş sporu olarak tescillendi.

MUSTAFA MELİH AHISHALI - İran'ın Kuzey Horasan eyaletinin merkez kenti Bocnurd'a bağlı Erkan köyünde geleneksel olarak düzenlenen Çuheli güreş müsabakaları her yıl ilgiyle izleniyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kuzey Horasan Geleneksel Güreşleri Başkanı Kasım Esedi, tarihi 500 yıl öncesine dayanan Çuheli güreşinin geleneksel olarak Kürt kökenli bir spor olmasına rağmen bugün Türk ve Farsların da katıldığı bölgenin geleneksel sporu haline geldiğini söyledi.

Kürtçe ismi Ba Çuhe olan güreşin, adını sporcuların müsabaka esnasında sırtlarına giydikleri Çuhe isimli giysiden aldığını belirten Esedi, 'Çuha, koyun yününden dikilen, düğmesi bulunmayan hırka şeklinde bir giysi olup, mavi ve kırmızı kuşaklarla bağlanıyor. Sporcular alt kısımlarına da derpaçik adında bir şort giyiyorlar. Toprak üzerinde düzenlenen müsabaka sporcuları oldukça zorluyor.' dedi.

Esedi, Çuheli güreşinin 1996'da uluslararası bir güreş sporu olarak tescil edildiğini hatırlatarak 'Tarz bakımından judoya benzeyen Çuheli güreşinde diz altı, dirsek ve ellerden tutmak yasak ve yarışmacılar daha çok kuşaklardan tutarak rakibini yıkmaya çalışıyor.' diye konuştu.

Çuheli sporcularının, genellikle judo ve diğer güreş dallarında da başarılı olduklarını ifade eden Esedi, bölgedeki müsabakaların 70, 80 ve 95 kilo kategorilerinde düzenlendiğini aktardı.

Müsabakada birinci olan sporcuya 1 milyon tümen (yaklaşık 250 dolar), ikinciye 700 bin tümen (yaklaşık 200 dolar) ve üçüncüye 500 bin tümen (yaklaşık 150 dolar) ödül veriliyor.

Bu yıl düzenlenen müsabakaya Aşkane kentinden katılan 27 yaşındaki sporcu Vesid Sahrayi, Çuheli'nin zor bir spor olduğunu ve ağır geçen antrenmanlarla yarışmalara hazırlandıklarını belirtti.

Sahrayi, Çuheli sporunu 8 yıldır profesyonel olarak yaptığını ve dağlarda koşarak kondisyonunu artırdığını kaydetti.
Kaynak: AA