İran'da El Dokuma Atölyeleri

İran'ın Kuzey Horasan eyaletinde el dokuma atölyeleri bölge ekonomisine katma değer sağlıyor.

MUSTAFA MELİH AHISHALI - İran'ın Kuzey Horasan eyaletinin merkez kenti Bocnurd'a bağlı Ruin ilçesinde el dokuma atölyeleri bölge ekonomisine katma değer sağlıyor.

Ruin ilçesinde dokuma atölyesinde çalışan Ahmed Visali, Bölgedeki el dokumacılığıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Visali, Ruin ilçesinin 2010 yılında İran Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Kurumu tarafından tescil edildiğini söyledi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Visali, 'Sağdaki tezgaha Gav veya Tene deniyor. İnsanlar önceleri kendi tekstil ihtiyaçlarını el dokumasıyla sağlıyordu. Yapılan dokuma havlu veya örtü olarak kullanılıyor.Soldaki tezgah ise İstiklal olarak isimlendiriliyor. Devrim sonrası (1979) bu büyüklükte tezgahlar Ruin’de faaliyete geçmeye başladı.' dedi.

İstiklal tezgahlarında daha geniş parçaların dokunabildiğini dile getiren Visali, '1 metre genişliğinde parçaları bu tezgahlarda dokumak mümkün. Ruin dışında İran’ın hiç bir yerinde 1 metre genişliğinde parça dokunmamaktadır.Yatak çarşaflarının üretildiği bu tezgahlar Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından tescillendi.' açıklamasında bulundu.

Ruin'de sanayi ürünlerinin henüz girmediği 1980'lı yıllarda bu işle meşgul olan 350 ailenin olduğunu aktaran Visali, '2010 yılında köyde sadece 4-5 tezgah kalmıştı. Yapılan çalışmalar sonucu şu an yaklaşık 100 aile bu işi yapıyor.' bilgisini paylaştı.

Ailesine maddi katkıda bulunmak için atölyede çalışan kadınlardan Zari Namber, 3 yıldır bu bu sektörde çalıştığını kaydetti.

Namber, '45x70, 50x70 cm ve 100 cm'ye kadar ulaşan dokumalar yapıyoruz. 45x70 boyutlarındaki bir parçanın üretimi ortalama 10-15 dakika sürüyor. Aileme destek olabilmek için sabah saat 07.00’den akşam 18.00’a kadar çalışıyorum. Gelir kaynaklarımızın az olması sebebiyle evime maddi katkıda bulunmak için 3 senedir bu işi yapıyorum.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA