İmam-I Matüridi'ye Göre Din Ve Siyaset

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesince düzenlenen kültürel etkinlikler kapsamında İmam-ı Matüridi'ye göre din ve siyaset ilişkisi ele alındı.

TYB Konya Şubesince düzenlenen 'İmam-ı Matüridi'de din ve siyaset ilişkisi' konulu etkinlik, İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, İmam-ı Matüridi'nin din anlayışının özünde, insan aklına değer verilmesi, insana özgürlük alanı tanınması gibi yaklaşımların yer aldığını söyledi.

Bu görüşlerin, kendisinden sonra gelen Sünni kelamcılar üzerinde derin tesirler meydana getirdiğini ifade eden Altıntaş, 'Özellikle onun, insan doğasına uygun, yaşanılabilir bir İslam anlayışı sunması, insanın dini ve dünyevi konularda özgür bir şekilde aklını kullanması gerektiği yolundaki tavsiyeleri taklitçiliğin önünü tıkamıştır.' dedi.

Altıntaş, modern dönemde ise İmam-ı Matüridi'ye ve onun şahsında Matüridiliğe olan ilginin kesintiye uğradığını dile getirerek, şöyle devam etti:

'Yaşadığımız çağda, gerek medeniyetler ve farklı din mensupları arasında uzlaşı kültürünün yaygınlaşması çabalarına katkı sağlamak, gerek dengeli ve ölçülü bir din anlayışının ortaya konulmasından tutun da onun kuşatıcı din yorumuna varıncaya kadar birçok konuda Matüridi'nin görüşlerinden yararlanmak zorunluluk haline gelmiştir.'

Programın sonunda, TYB Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Altıntaş'a katılım belgesi takdim etti.

Kaynak: AA