GİRİŞİMCİ KADINLAR - Ev Hanımlığından Patronluğa Uzanan Serüven

Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde 2 torun sahibi 51 yaşındaki Şadiye Sayınsöz, 5 yıl önce ev hayatından sıkıldığı dönemde KOSGEB desteğiyle restoran açtı İş hayatına 'patron' olarak atılan Sayınsöz'ün leziz yemeklerinin sunulduğu işletme, kısa sürede ilçenin markalarından biri haline geldi Sayınsöz: 'Bu işe gireceğim zaman birçok kişi bana 'yapamazsın, batarsın, rezil olursun' diye söylemlerde bulundu. 'Yapamazsın' diyenlere inat, yaptım'

ÖZGÜN TİRAN - HİCRAN SÜNGÜ - Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde, 2 torun sahibi 51 yaşındaki Şadiye Sayınsöz, 5 yıl önce ev hayatından sıkıldığı dönemde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle açtığı restoranla iş hayatına patron olarak atıldı.

İki çocuğu, iki de torunu bulunan Sayınsöz, 5 yıl önce aile bütçesine katkı sağlamak ve bir meşgale bulmak için kolları sıvadığı esnada gözü, evinin karşısında asılı bulunan ve KOSGEB'in desteklerini anlatan pankarta takıldı.

Pankartı inceleyen ve daha sonra KOSGEB'e giden Sayınsöz, burada yetkililere projelerini anlattı ve eğitimlere katıldı.

Eğitimleri başarıyla tamamlayan Şadiye Sayınsöz, aldığı destekle ilçede yöresel yemeklerin sunulduğu bir lokanta açtı, 7 kadına iş imkanı sundu.

Kısa sürede leziz yemekleriyle ilçenin marka işletmelerinden olan Sayınsöz'ün, mutfağı Babaeskilileri lezzetli ev yemekleriyle buluşturmaya, cesareti ise kadın girişimcileri yüreklendirmeye devam ediyor.

- 'Yapamazsın diyenlere inat yaptım'

Şadiye Sayınsöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hiçbir zorluktan yılmadan, 'yapamazsın' diyenlere inat, kendi iş yerini açtığını söyledi.

Hayallerinin üzerine çıktığını anlatan Sayınsöz, işini severek yaptığını ifade etti.

KOSGEB desteğinin iş hayatına atılması açısından çok önemli olduğunu dile getiren Sayınsöz, 'Bir işe yaramak çok güzel. Evinize bir katkınızın olması ve bir kadın olarak bir şey yapmanın mutluluğu ayrı. Ev hanımlığının hiçbir niteliği yok. Evde her şeyi yapıyorsun ama iş hayatı çok farklı bir şey. Ben hem anne hem anneanne hem de patronum. Ben bu işe gireceğim zaman birçok kişi bana 'yapamazsın, batarsın, rezil olursun' diye söylemlerde bulundular. Yapamazsın diyenlere inat, yaptım.' diye konuştu.

Kadınların her işi başarabileceğine dikkati çeken Sayınsöz, her insanın hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğini vurguladı.

Başarının kolay kazanılamayacağına işaret eden Sayınsöz, 'Bir şeyi başarmak kolay olmuyor. Biraz araştırmacı, çabacı, girişimci olmalıyız. Benim şu an aldığım övgüler, beni mutlu etmeye yetiyor. Hem kendi ailemin bütçesine katkı sağlıyorum hem de yanımdaki kadınları istihdam ediyorum. 46 yaşından sonra patron oldum. Laf olsun diye hiçbir şey yapılmamalı. Ben böyle yaptım ve başarılı oldum. Halen hep bir araştırma içerisindeyim.'

Toplumun ve ailesinin kendisine bakış açısının da değiştiğini aktaran Sayınsöz, torunlarına zaman ayıramamanın üzüntüsünü yaşadığını anlattı.

Sayınsöz, restoranda günlük 500 kişiye yaklaşık 20 çeşit yemek ve 10 çeşit tatlıyla hizmet sunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA