Eğitim Bir-Sen, Bitlis'teki Eğitim Sorunlarını Paylaştı

Bitlis Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Cabir Durak, 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlaması ve bölgenin sorunlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Durak, açıklamasında, eğitim öğretim yılının öğrenciler için yeni bir heyecan, öğretmenler için yeni fedakarlık ve özveri dönemi, millet için ise geleceğe yönelik daha büyük adımlar atabilme hedefiyle başladığını aktardı.

Darbe girişimi sonrası ülkenin toparlanması ve geleceğin şekillenmesi anlamında birçok alanda adımların atıldığını belirten Durak, eğitimde de iyileştirici hedefler içeren değişim iradesinin ortaya konulmasının umut verici olduğunu ancak hala çözülmesi gereken sorunların bulunduğunu hatırlattı.

Durak, 'Hayatın her alanını etkileyen olumsuzluklar, eğitimin bıraktığı boşluklardan kaynaklanmaktadır. Bugün toplumsal bir ihtiyaç haline gelen yeni bir müfredat olgusu hepimizin gerçeğidir. Eğitim konusundaki başlıca sorunlardan biri olan 100 bine yakın öğretmen ihtiyacı, atama bekleyen 300 bin öğretmen adayının varlığı, insan kaynaklarının yerli yerinde kullanılmasını engelleyen alışkanlıklar, uzun vadeli planlama gerektiren önemli hususlardır. Ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, öğretmen açığı, eğitim çalışanlarının atama ve yer değiştirme süreçleri, ataması yapılan öğretmenlerin uzun süren güvenlik soruşturmaları, yönetici görevlendirme süreçlerinde mahkeme kararlarının doğurduğu sıkıntılar gibi çözüme kavuşturulması gereken hususların 2017-2018 eğitim öğretim yılı içerisinde aşılmasını ümit ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Bitlis'te bin 200'e yakın öğretmen eksiği bulunduğunu söyleyen Durak, şunları kaydetti:

'Bölgede bir öğretmenin görevde kalma süresi ortalama bir buçuk yıl. Bu durum, eğitim öğretimde ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Sorunun diğer boyutu, öğretmen açığının en çok bu bölgede bulunmasına rağmen deneyimli öğretmenlerin bölgede çalışmak yerine bir an önce diğer bölgelere gitmesidir. Bu açığı kapatmak amacıyla zorunlu hizmet yükümlülüğü getirilmişse de, bunun soruna kalıcı bir çözüm getirmediği ortadadır. Eğitim çalışanlarına, zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmaları halinde illerin mahrumiyet durumlarına göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmesi, hem bölgenin eğitim çalışanı açığının kapatılması hem de bölgenin zorluğuna göre eğitim çalışanının yaşamış olduğu mağduriyetin giderilmesi bakımından gereklidir.'

Kaynak: AA