Çevrimiçi Oyunlar Çocuğu Saldırganlaştırıyor

Çevrimiçi oyunlar çocukların başkalarıyla iletişim kurması bakımından eğlenceli olsa da birtakım tehlikelere davetiye çıkarıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocukların oynadıkları oyunlarda kendi resimlerini ve kişisel bilgilerini diğer oyuncularla paylaşmaktan kaçınmaları gerektiğini bildirdi.

BTK tarafından yapılan açıklamada, çocukların şiddet içerikli olan veya yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynamasının psikolojilerini olumsuz etkileyebileceğinin unutulmaması gerektiği hatırlatıldı. Göz sağlığı için çok hareketli ve aksiyon içeren oyunların başında çocukların uzun süre geçirmelerine müsaade edilmemesi tavsiye edildi. Açıklamada şu uyarılara yer verildi:

"Ebeveynler, çocuklarının oynadıkları oyun içerikleri onlar için uygun olsa da muhakkak günlük zaman sınırlaması yapmalıdırlar. Çevrimiçi oyunlar yanı sıra çocuğun sağlıklı gelişimi için fiziksel hareket gerektiren ve diğer sosyal aktiviteler içeren faaliyetler de özendirilmelidir. Günümüzde birçok internet oyunu artık sohbet odası barındırmaktadır. Sohbet odaları çocuk ve gençler arasında zorba davranışlar, küfürleşme, tanımadığı kişilerle çevrimiçi iletişim ve hatta cinsel içerikli yazışmalar dahi içerebildiğinden çok dikkatli davranılması gerekmektedir. Multiplayer (çoklu oyuncu) şeklinde oyunların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Çok oyunculu oynanan oyunlarda karşı tarafın kimliği bilinemeyeceği için hiç ummadığımız bir kişiyle karşılaşabilir ve hatta bu kişi çocuğunuzu gerçek hayatta buluşmaya zorlayabilir. Bilgisayar ve çevrimiçi oyunların birçoğu çocuklar tarafından internet kafelerde oynanmaktadır. İnternet kafelerde geçirilen zaman, çocuğunuzun oynadığı oyun tarzları ve oynadığı oyuncular hakkında bilgi sahibi olun. Her şeyden önce tanıdığınız ve bildiğiniz internet kafelere itibar ediniz."

BTK açıklamasında çevrimiçi oyunların çocuklar üzerindeki başlıca olumsuz etkileri şöyle sıralandı:

"Kalp ritmi gibi fizikî uyarım artar. Saldırgan duygular artar. Sosyal davranış azalır. Dış dünyayla olan irtibat azalır. Algılama ve odaklanma problemleri yaşanır. İçe dönüklük ve dolayısı ile sosyal iletişim problemleri yaşanır. Bunun yanı sıra bazı oyunlar eğitici, öğretici ve geliştirici özeliklere sahiptir. Bu tarz oyunların bilgisayar kullanma yeteneğinin ve reflekslerin geliştirilmesine katkı sağlayan özellikleri, zekâyı ve yabancı dil öğrenme yeteneğini geliştirici özellikleri ve çocuğunuzun oyun oynarken farkına varmadan birçok konuda bilgi sahibi olmasını sağlayan eğitici özellikleri vardır. Bu yüzden çocuğunuzu bu tarz oyunlara yönlendirmeniz çocuklarınızın gelişmesi açısından önem teşkil etmektedir."
Kaynak: İHA