2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı'nın Açılışı

CHP Genel Başkan Yardımcıları Budak ve Tosun, yeni eğitim öğretim yılının öğretmenler, öğrenciler, veliler ve tüm eğitim camiası için başarılı geçmesi temennisinde bulundular Budak: 'Akıl ve bilimden koparılan eğitimle Türkiye iyi bir geleceğe yürüyemez'.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 'Akıl ve bilimden koparılan eğitimle Türkiye iyi bir geleceğe yürüyemez.' değerlendirmesinde bulundu.

Budak, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı'nın açılışı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlere ve öğrencilere başarılı bir yıl temennisinde bulundu.

Ülkelerin en önemli gücünün iyi yetişmiş insan kaynağı olduğunu, bu nedenle de eğitimin her türlü siyasi tartışmanın üzerinde tutulması gerektiğini vurgulayan Budak, eğitim sisteminde son dönemde 'reform' adı altında yapılan düzenlemelerin hem nicelik hem de nitelik yönünden ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden olduğunu savundu.

Budak, 'Milli olması gereken eğitim sistemi ne yazık ki AKP'nin 15 yıllık iktidarı döneminde yapboz tahtasına döndürülmüş ve ciddi bir nitelik kaybı ortaya çıkmıştır. Okula başlama yaşının 5'e düşürülmesi sonra yeniden yükseltilmesi, el yazısının getirilip kaldırılması, eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde parçalanması gibi adımların hiçbirinde, uzmanların, bilim insanlarının görüşleri sorulmamıştır. O nedenle de sürekli olarak eğitim sisteminde bir ileri iki geri adım atılıyor. Bir yandan Milli Eğitim Bakanlığı TEOG'da açık uçlu soru hazırlığı yaparken AKP Genel Başkanı 'TEOG kaldırılmalı' dedi. Eğitim böyle mi yönetilir?' ifadelerini kullandı.

Eğitim müfredatında yapılan değişikliklerin ülkenin geleceği için kaygı verici olduğunu değerlendiren Budak, şunları kaydetti:

'Eğitim sistemi yeniden akıl ve bilim rayına oturtulmalıdır. Akıl ve bilimden koparılan eğitimle Türkiye iyi ve huzurlu bir geleceğe yürüyemez. Güvenli bir gelecek inşa edemez. AKP'nin hatalarının bedelini ne yazık ki çocuklarımız, öğretmenlerimiz ve milletimiz ödeyecek.'

- 'Eğitimde fırsat eşitliği çocukların ellerinden alınmıştır'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da yazılı açıklamasında, eğitimde fırsat eşitliğinin çocukların ellerinden alındığını, Türkiye'de hala çocuk işçilerin, çocuk gelinlerin, evlerine mahkum zihinsel engelli ve otistik çocukların bulunduğunu, şehirlerdeki eğitim imkanların kasaba ve köylere sunulamadığını iddia etti.

Karma eğitimin kaldırılmasının tartışmaya açıldığı bir ortamda fırsat eşitliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını belirten Torun, çağdaş ve bilimsellikten uzak bu müfredatla kaliteli ve nitelikli eğitimden tamamen uzaklaşıldığını ileri sürdü.

Torun, Türkiye'de artık, matematik, fen bilimleri ve edebiyat alanlarında nitelikli insan yetiştirilemediğini savunarak bilimsel gelişmenin temeli olan fen de ve matematikte başarıyı yakalayamayan hiçbir toplumun bilim yapamayacağını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığının son müfredat değişiklikleriyle doğrudan laik eğitimi hedef aldığını iddia eden Torun, 'yeni müfredat adeta AKP'nin parti propagandasının bir uygulaması şekline dönüşmüştür. Araştıran, sorgulayan, üreten, Cumhuriyetin ve devrim kanunlarının bilincine sahip bir neslin yetiştirilmesi için öğretmenlere, eğitim camiasının yöneticilerine büyük bir sorumluluk düşmektedir.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA