'Parayı, Düğünde Atmak İçin Mermiye Değil Düğün Sahibine Verin'

Çorum'da, merkeze bağlı Üyük köyünde düğünlerde sıkça silahla havaya ateş açılması üzerine 1,5 yıl önce muhtarlık tarafından alınan karar gereği, bu uygulamanın önüne geçilmesi hedeflendi Köyün giriş ve çıkışlarına afişler asılan köyde düğün yapacak kişiler de davetiyelerine, 'düğünümüzde silah atmak yasaktır' notunu yazdırıyor Uygulamanın başlamasının ardından köyde yapılan 25 düğünde de silah kullanılmasına izin verilmedi Köy muhtarı Yalvaç: 'Düğünde silah atışını köy halkının isteği üzerine yasakladığımız için kabul gördü. Şimdi herhangi birisi silah atmak istese bütün köy halkı birden itiraz ediyor. Silah yasağı civar köylerde de kabul görmeye başladı' 'İnsanların düğünde atmak için mermiye harcadıkları parayı düğün sahibine yardım olarak vermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Boş yere mermi atıp insanları tehlikeye atacaklarına zarfın içine daha fazla para koyup düğün sahibinin bir ihtiyacını giderseler, çok daha hayırlı olur'

KEMAL CEYLAN - Çorum'da, merkeze bağlı Üyük köyünde muhtarlığın aldığı örnek kararla pek çok masum insanın ölümüne, pek çoğunun da yaralanmasına yol açan düğünlerde silahla havaya ateş açılmasının önüne geçildi.

Kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki 200 haneli, yaklaşık bin nüfusu bulunan Üyük köyünde, düğünlerde silahla havaya ateş açılmasına engel olmak isteyen muhtarlık, 1,5 yıl önce köylülerle ortak karar alarak köyün giriş ve çıkışlarına afişler astırdı, kararı da köyün karar defterine işledi.

Köylüler kararı benimserken, bazıları davetiyelerine 'düğünde silahla havaya ateş açılmaması' notunu özellikle yazdırıyor.

Köy muhtarı Ali Yalvaç, AA muhabirine, 1,5 yıl önce aldıkları karardan sonra köyle 25 düğün yapıldığını, hiçbirinde silahla havaya ateş açılmadığını söyledi.

Daha önce yapılan düğünlerin, 'acaba kaza olacak mı' diye tedirgin geçirildiğini, şimdi ise düğünlerin huzur içinde ve şenlik havasında geçtiğini dile getiren Yalvaç, 'Dışarıda yaşayan köylülerimiz silah atışlarından dolayı düğüne gelmekte tereddüt ediyorlardı ya da çocuklarını getirmiyorlardı. Düğünlerimiz artık şenlikli, gerçek bir düğün gibi geçiyor. Başka yerlerde bu tür haberler gördüğümüzde 'İyi ki yasaklamışız' diyoruz. Düğünlerde herkes sevdikleri ile bir arada oluyor. Kimse bir sevdiğine zarar gelsin istemez.' ifadelerini kullandı.

Yasağa herkesin uyduğuna, düğünde silah atmak isteyenlere ise köylülerin karşı çıktığını vurgulayan Yalvaç, şöyle devam etti:'

'Düğünde silah atışını köy halkının isteği üzerine yasakladığımız için kabul gördü. Şimdi herhangi birisi silah atmak istese bütün köy halkı birden itiraz ediyor. Silah yasağı civar köylerde de kabul görmeye başladı. Köyümüzden birisi düğün yapacağı zaman 'Düğünde silah atılacak mı?' diye soruyorum. Atılmayacağını söylüyorsa düğün ruhsatını veriyorum ama silah atmak istediğini söylerse jandarmaya haber veriyorum, düğün esnasında jandarma köye geliyor ve silah atışına müsaade edilmiyor. Artık benim köyümde silah atılmayacak. Jandarma da bize sonuna kadar destek veriyor.'

- 'Mermiye vereceğiniz parayı düğün sahibine verin'

İnsanların düğünlerde silahla havaya ateş açarak boş yere mermi harcayıp israf ettiklerine da dikkati çeken Yalvaç, şunları kaydetti:

'Bize göre düğün demek, yardımlaşmak demek. İnsanlar düğüne geldiklerinde düğün evine katkı olsun diye zarf içinde para veriyorlar. Kimisi düğüne geliyor, zarfa 20 lira koyuyor ama 200 liralık mermi harcıyor. Bu hem tehlikeli hem de israf. Şimdi, insanların düğünde atmak için mermiye harcadıkları parayı düğün sahibine yardım olarak vermelerini sağlamaya çalışıyoruz. Boş yere mermi atıp insanları tehlikeye atacaklarına zarfın içine daha fazla para koyup düğün sahibinin bir ihtiyacını giderseler, çok daha hayırlı olur.'

- 'Yasaktan önce düğünlerde sanki iki ülke savaş yapıyor gibiydi'

Köyde yapılan Önder Aktepe-Süvede Çifçi'nin düğünün de karar kapsamında kimse silahla havaya ateş açmadı.

Damadın dedesi Nuri Aktepe, köy halkının aldığı karardan dolayı torununun düğününde kimsenin silah atmak istemediğini, örnek bir uygulamaya katkı yaptıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.

Aktepe, 'Yasaktan önceki düğünlerde sanki iki ülke savaş yapıyor gibiydi. Biz büyükler olarak rahatsız oluyorduk. Baktık olacak gibi değil, komşular olarak bir gece toplantı yaptık ve 'düğünlerde silah atışını yasaklarsak daha huzurlu oluruz' dedik. Bu karardan şimdi herkes memnun.' dedi.

Köy sakinleri de uygulamadan memnun olduklarını ifade etti.

Kaynak: AA