Mostar'da Uçurum Dalışı

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi kapsamında tarihi Mostar Köprüsü'nden yapılan uçurum dalışı yarışlarında erkeklerde birinciliği İngiliz Hunt, kadınlarda ABD’li Carlton aldı.

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi kapsamında Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar şehrinde düzenlenen uçurum dalışı yarışlarında, erkeklerde İngiliz Gary Hunt, kadınlarda ABD’li Cesilie Carlton birinci oldu.

Tarihi Mostar Köprüsü'nde 5 hakemin değerlendirmesiyle gerçekleşen atlayışlarda 400,90 puanla Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi'nin 5. ayağında birinciliği kazanan Hunt, Neretva Nehri üzerinde yaptığı akrobatik atlayışıyla izleyicilere görsel şölen yaşattı.

Erkeklerde ABD’li Steven LoBue 393,85 puanla ikinci olurken, Rus Nikita Fedotov 376,25 puanla üçüncülüğü kazandı.

Uçurum dalışı yarışlarının üçüncü kez düzenlendiği Mostar Köprüsü, kadın yarışmacıların da nefes kesen atlayışlarına sahne oldu.

Kadınlarda birinciliği 316,40 puanla ABD'li Carlton elde etti. Aynı kategoride ikinciliği 314,30 puanla Avustralyalı Helena Merten alırken, üçüncü ise 280,50 puanla Alman Anna Bader oldu.

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi'ni yakından takip etmek için bölge ülkelerden Mostar'a gelen binlerce seyirci, dünyaca ünlü uçurum atlayışı sporcularının performansları karşısında büyülendi.

Red Bull Cliff Diving Dünya Serisi yarışlarının Mostar’da düzenlenen ayağında, dünyaca ünlü 8 erkek ve 5 kadın sporcu yarıştı. Yarışma kapsamında Mostar Köprüsü üzerinde erkekler için 27 metre, kadınlar için 21 metre yüksekliğinde iki ayrı platform kuruldu.

Uçurum dalışı yarışlarının en önemli organizasyonlarından Red Bull Cliff Diving'in bir sonraki serisi, 21 Ekim'de Şili'nin Lago Ranco şehrinde yapılacak.

Öte yandan bir önceki yarışta kadınlarda galip gelen Avustralyalı Rhiannan Iffland, dün yapılan hazırlık atlayışlarında dizini sakatlayarak yarışmadan çekilmek zorunda kalırken, Meksikalı sporcu Sergio Guzman bugün atlayış sırasında yüz üstü düştüğü nehirde sakatlandı.

- Mostar Köprüsü

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü, sadece şehre ismini vermekle kalmayıp yıllarca medeniyetleri, kültürleri birleştiren bir simge görevi de üstlendi.

Kentin ruhu olarak bilinen köprü, 9 Kasım 1993'te Bosna'daki savaşın en acımasız saldırılarından birinin kurbanı oldu. Hırvat topçu birliklerinin 8 Kasım 1993'te başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayan köprü, 9 Kasım'da Neretva'nın sularına gömüldü.

Türkiye'nin de girişimleriyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen köprü, 2004 yılında yeniden açılarak medeniyet ve kültürleri birleştirme görevini yerine getirdi.

İnşaatı tamamlanan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda devletin temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle İngiltere Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004'te açıldı.

Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi.
Kaynak: AA