Gediz Havzasındaki Yer Altı Suyu Kütleleri İncelendi

Havzadaki 76 yer altı suyu kütlesinden 34'ünün kötü, 42'sinin iyi durumda olduğu tespit edildi Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Gediz, bu projenin ilk uygulandığı havza olması açısından önemli. Bakanlık olarak suyumuza sahip çıkıyor ve korumak için her türlü tedbiri alıyoruz'

ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Gediz havzasında yapılan inceleme sonucu, buradaki 76 yer altı suyu kütlesinden 34'ünün kötü, 42'sinin iyi durumda olduğu belirlendi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, AB Su Çerçeve ve Yer Altı Suyu direktifleri ışığında hazırlanan Yer Altı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkındaki Yönetmelik'in uygulama adımları, Türkiye'de ilk kez Gediz havzasında gerçekleştirildi.

Bu çerçevede havzada 2 yıl önce başlatılan 'Yer Altı Sularının Miktar ve Kalite Özelliklerinin Ortaya Konması ve Değerlendirilmesi Çalışması'nda önemli sonuçlara ulaşıldı.

Sonuçlar, Manisa'da yapılan projenin kapanış toplantısında, Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı tarafından tüm paydaş kurum ve kuruluşlara bildirildi.

- Yer altı su kütleleri miktar ve kalite bakımından incelendi

Projeyle, havzada yer altı sularının miktar ve kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi yönündeki planlamalara temel olacak çalışmalar yürütüldü. Ayrıca havzada yaşayan halkın temel ihtiyacı niteliğinde bulunan suyun, kişilere sağlıklı ve düzenli sağlanması yönünde gerekli adımların atılması için altlık oluşturuldu.

Hem yer altı su seviyesindeki düşüşlerin hem de su kalitesindeki bozulmaların incelendiği projeyle, havzada sanayiden kaynaklanan kirleticilerin, düzensiz çöp alanlarının, madencilik, jeotermal, sanayi faaliyetlerin, tarımsal gübre ve ilaçların yer altı suyuna etkileri ortaya konularak, kaynaklarının korunması için gereken önlemler tespit edildi.

Havzada yer altı su kütlelerini belirlemeye yönelik çalışmalar da gerçekleştirildi. Bu çalışmalarda belirlenen 76 su kütlesi, hem miktar hem de kalite bakımından incelendi.

Miktar açısından yapılan inceleme sonucu, bunlardan 56'sı iyi, 20'si kötü olarak tanımlandı. Kalite bakımından incelenmesi sonucu da kütlelerden 51'inin iyi, 25'inin zayıf durumda bulunduğu saptandı.

Nihai değerlendirme sonucunda ise Gediz havzasındaki 76 yer altı suyu kütlesinden 34'ünün kötü, 42'sinin ise iyi durumda olduğu belirlendi.

- Alınacak tedbirlerin uygulayıcıları tespit edildi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin sonuçları ile yer altı suyu kütlelerinde belirlenen baskı, etki ve risk durumlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğini söyledi.

Yer altı suyu kirleticilerinin formasyon veya insan kaynaklı olma durumlarına göre 'tedbirler programı' hazırladıklarını belirten Eroğlu, 'Programda bu tedbirlerin uygulayıcısı kurum ve kuruluşları da belirledik.' diye konuştu.

Eroğlu, 'Havza bazlı çalışmalar, Türkiye'deki diğer bazı yerlerde de uygulanıyor. Bazı havzalarımızda ise bu çalışmaları başlatacağız. Gediz, bu projenin ilk uygulandığı havza olması açısından önemli. Bakanlık olarak suyumuza sahip çıkıyor ve korumak için her türlü tedbiri alıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA