'Botoksun Uygun Şartları Taşımayan Yerlerde Yapılması Suç'

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Aksoy: 'Botoks, tıbbi bir uygulamadır ve sterilizasyonun olduğu uygun koşullarda yapılmalıdır. Bu nedenle muayenehane, tıp merkezi, hastane gibi yerler dışında bu işlem yapılmamalıdır. Uygulamanın uygun şartları taşımayan yerlerde yapılması ve hekim olmayan kişilerin hekimlik alanında faaliyette bulunması tıbbi ve kanuni anlamda suçtur'

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy, tıbbi bir uygulama olan botoksun sterilizasyonun olduğu uygun koşullarda yapılması ve bu nedenle muayenehane, tıp merkezi, hastane gibi yerler dışında bu işlemin yapılmaması gerektiğini belirterek, uygulamanın uygun şartları taşımayan yerlerde yapılması ve hekim olmayan kişilerin hekimlik alanında faaliyette bulunmasının tıbbi ve kanuni anlamda suç olduğunu bildirdi.

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, hekim olmayan kişilerin uygun olmayan koşullarda tıbbi uygulamaları yapması konusunda uyarılarda bulundu.

Botoks işleminin, Botilinum Toksin adı verilen ve bir bakteriden elde edilen bir kozmetik ürünle yapıldığına değinen Aksoy, Türkiye'nin botoks kullanımının hızla arttığı ülkelerin başında geldiğini, ancak bu durumun hastaların hekim olmayan veya konusunda uzman olmayan kişilere botoks uygulaması yaptırmasına da neden olduğunu kaydetti.

Güneş Gür Aksoy, botoks uygulamasının hekimlerce yapılmasının, hasta sağlığı açısından kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

'Botoks uygulaması tıbbi bir uygulamadır ve sterilizasyonun olduğu uygun koşullarda yapılmalıdır. Bu nedenle muayenehane, tıp merkezi, hastane gibi yerler dışında bu işlem yapılmamalıdır. Botoks uygulamasının uygun şartları taşımayan yerlerde yapılması ve hekim olmayan kişilerin hekimlik alanında faaliyette bulunması tıbbi ve kanuni anlamda suçtur. Bu uygulamanın, uzmanlık eğitimleri sırasında bu konuda teorik ve pratik eğitimler alan dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanlarının bulunduğu merkezlerde yapılması en uygun olanıdır. Daha önce kamuoyunda yer alan haberlerden de bilindiği üzere hekim olmayan kişilerin uygun olmayan koşullarda yanlış malzemelerle botoks ve dolgu uygulamalar yaptıkları görülmüştür. Bu tür işlemler tıbbi olarak olmamakla beraber ayrıca insan sağlığına da direkt tehdit oluşturmaktadır.'
Kaynak: AA