'Ben İyiyim Anne'

'Gezen kadınlar bol olsun' sloganıyla 20 ülkede 90'a yakın şehir gezen Merve Usta, sosyal paylaşım sitesi Instagram'da rotalar hazırlayarak, özellikle kadın takipçileriyle paylaşıyor 'Klasik Türk kadını' profilini yıkmak için yola çıktığını söyleyen Usta: 'Annemin içi rahat olsun diye Instagram hesabımın adını 'Ben iyiyim anne' yaptım' 'Aynı dili kullanmasak da yürekten konuşunca iletişim kurabiliyor insanlar' Anne Sevgi Usta: 'Bazen öyle yerlere gidiyor ki, orayı haritada bile bulamıyorum, endişem artıyor'.

HİKMET ORÇUN ÜRESİNLER - 'Klasik Türk kadını' profiline inat, tek başına dünya turuna çıkan ve gezilerini Instagram'da 'Ben iyiyim anne' adlı hesaptan paylaşan Merve Usta, 24 ülkede 90'a yakın şehir gezdi.

Bir üniversitenin sahne ve gösteri sanatları yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra kendi adına bir pazarlama ve reklamcılık firması kuran 28 yaşındaki Merve Usta, yurt içinin ardından dünyayı dolaşmaya karar verdi. Birlikte seyahat edecek kimse bulamayan Usta, 2 yıl önce yola yalnız başına çıkarak, 24 ülke ve 90'a yakın şehri gezdi.

Bu ülkelerde edindiği tecrübelerini 5 ay önce açtığı 'Ben iyiyim anne' isimli Instagram hesabındaki, çoğunluğu kadın takipçileriyle paylaşan Usta, takipçilerinin sorularını da yine aynı hesaptan cevaplıyor.

- Önce Türkiye'yi gezdi

Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezmeye önce yurt içinden başladığını, yanına kendisi kadar seyahat edebilecek birisini bulamayınca köpeği Karamel ile yola çıkmaya karar verdiğini söyledi. Önce Türkiye'yi dolaştığını belirten Merve Usta, 'Köpeğimle Türkiye'yi gezdiğimiz sırada, 'Neden yurt dışına da seyahat etmeyeyim.' diye düşündüm ve tek başıma yola çıktım.' dedi.

'Gezen kadınlar bol olsun' sloganıyla 2 yılda 24 ülkeden 90'a yakın şehri gezdiğini ve çektiği fotoğrafları Instagram hesabında paylaştığını anlatan Usta, şöyle devam etti:

'Kısa sürede takipçi sayım arttı. Şu anda 6 binin üzerinde takipçim var ve bunların yüzde 68'i kadın. Bana hesabım üzerinden genellikle hangi ülkenin daha güvenli ve hangi yolla gitmenin daha az maliyetli olduğuna dair sorular geliyor. Her soruya teker teker özenle cevap veriyorum. Biliyorum ki soru soran takipçim benim tecrübemden faydalanmak istiyor. Ben de edindiğim tüm tecrübelerimi paylaşmaktan çekinmiyorum. İnsanların bana güvenmeleri ve onlar için özel olarak çizdiğim rotadan memnun kalarak seyahatini tamamlamaları kendimi çok iyi hissettiriyor. Hele ki rotama uyarak seyahatini tamamlayan takipçilerimin teşekkür mesajları beni adeta mutluluktan uçuruyor.'

- 'Klasik Türk kadını profilini yıkmaya çalışıyorum'

Dünyadaki kadın gezgin sayısının erkeklere göre daha fazla olduğuna da işaret eden Usta, önceliğinin Türk hemcinslerine yardımcı olarak, bu alanda dünya seviyesine gelmelerini sağlamak olduğunu ifade etti.

'Türk kadını' deyince insanların aklına sadece ev işi yapan kadınların geldiğini ve kendisinin de bu profili yıkmak istediğini dile getiren Usta, 'Diğer ülke kadınları yapıyorsa Türk kadını neden tek başına seyahat edemesin, diye düşündüm ve bu sebeple kadınlarımıza yardım etmeye başladım. Bu işten kazandığım bir para yok. Şu an için kazanmayı da istemiyorum. Benden yardım isteyenlere ücretsiz olarak rotalar çizip onları mutlu etmek bana yetiyor ama uçak bileti konusunda bir firmadan destek almak fena olmazdı.' ifadelerini kullandı.

- 'Eskisi gibi eşya tutkum yok'

Gezilerinin önce kendisini sevmesini sağladığını anlatan Usta, kendisiyle baş başa kalmanın da huzur verici olduğunu dile getirdi. Ne isterse onu yapma özgürlüğünün de çok güzel olduğunu ifade eden Usta, eskisi gibi eşya tutkusunun olmadığını, kendisini artık 'daha hafif' hissettiğini söyledi.

Gittiği ülkelerde hostellerde (gezginlerin tercih ettiği pansiyonlar) kaldığını ve farklı ülkelerden kişilerle arkadaş olduğunu anlatan Usta, seyahat ettiği 24 ülkeden biri olan Kamboçya'da tanıştığı bir kadınla yaşadıklarını da şöyle aktardı:

'Gittiğim ülkelerde nelerin yeneceğini genelde tadarak öğreniyorum. Pek yemek seçtiğim de söylenemez ama belirli bir saatten sonra yemek bulmanın zor olduğu ülkeler oluyor. Mesela Kamboçya seyahatimde sokakta yemek ararken yerli bir kadınla tanıştık. Onların ülkelerinde tuzlu ürünler genelde bulunmadığı için Türkiye'den yanımda getirdiğim çekirdeği çıkardım ve birlikte yemeye başladık. Bu yerli kadınla çok güzel bir arkadaşlığımız oldu. İstanbul'a döndüğümde de birbirimizi aramaya devam ettik. Görüntülü aramalar yaparak birbirimize çevremizi gösteriyoruz. Ben ona İstanbul'u, o da bana Kamboçya'yı izletiyor. Belki o kadının İngilizcesi yoktu ama aynı dili kullanmasak da yürekten konuşunca iletişim kurabiliyor insanlar.'

Usta, gezileri sırasında annesinin kendisi için endişelendiğini de belirterek, 'Annemin içi rahat olsun, nerede ne yaptığımı görsün ve bilsin diye Instagram hesabımın adını 'Ben iyiyim anne' yaptım. Yine de doğal olarak beni merak ediyor.' dedi.

Seyahat ettiği ülkelerde çocuklarla vakit geçirmeyi çok sevdiğini, onlara şekerlemeler dağıttığını anlatan Usta, 'Bir gün yaşadığım bir olay içimi burktu. Küçük bir çocuğa bir şeker verdim, şekeri ağzına attı, biraz emdi ve ağzından avucuna çıkartarak bir süre ağzında kalan tadın keyfini çıkarttı. Daha sonra şekeri tekrar ağzına aldı ve bu işlemi defalarca tekrarladı. Onlar için küçücük bir şekerin bu kadar mutluluk oluşturabileceğini o an anladım ve çok üzüldüm.' diye konuştu.

Merve Usta, hangi ülkeye gidileceği, kaç gün kalınacağı, mevsim, para birimi ve hangi havalimanı gibi soruların yanıtlarının güvenilir bir kaynaktan öğrenilmesi halinde, korkulacak bir durum olmadığını ifade etti.

- 'Kızım aşılmaz engelleri aşmak istiyor'

Anne Sevgi Usta ise Merve'nin üç çocuğunun en büyüğü olduğunu kaydetti. Gezileri sırasında içinde hep bir korku olduğunu dile getiren Usta, 'İçimde 'Acaba başına bir şey gelir mi?' korkusu var. Kızım aşılmaz engelleri aşmak istiyor. Onu hem destekliyor hem de bir anne olarak endişe duyuyorum. Bazen öyle yerlere gidiyor ki orayı haritada bile bulamıyorum, endişem artıyor.' dedi.

Annelerin en büyük hayalinin evladının bir yuva kurup mutluluğunu görmek olduğunun da altını çizen Usta, kendisinin de bu hayali paylaştığını dile getirdi.

- 'Ablamın ayarında bir aykırılığı var'

Merve Usta'nın en küçük kardeşi 18 yaşındaki Ömer Usta da ablasının, Türkiye standartlarına göre 'sıra dışı' olduğuna işaret etti.

'Ablamın ayarında bir aykırılığı var.' diyen Ömer Usta, 'Toplum beklentisine göre değil, kendi kararlarına göre hareket eden ve bunu öğreten bir birey. Her Türk kadını onun gibi cesaret ederek yola çıkamıyor. Yaptıkları bu anlamda ne kadar cesur olduğunun da ispatı. Seyahat ettiği zamanlarda onu çok özlüyorum ama yüzünde gördüğüm mutluluk benim de mutlu olmamı sağlıyor.' dedi.
Kaynak: AA