Bayramiç'te Mahalle Afet Gönüllüleri Eğitimi

Beylikdüzü Afet Eğitim Merkezi Türkiye Koordinatörü Karadayı:'Gönüllülere deprem, sel, yangın veya kaybolan insanların aranması, bulunduğunda sağlık durumuna göre taşınması konularında pratik ve teorik eğitim veriyoruz'.

İstanbul Beylikdüzü Afet Eğitim Merkezi eğitimcileri, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG AME) oluşturup, gönüllü 21 vatandaşa eğitim veriyor.

Bayramiç'te 21 kişilik gönüllü tarafından oluşturulan MAG AME, en zor şartlarda teorik ve pratik eğitim alıyor.

Gönüllülere, ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki Güvemcik köyü taş ocağı mevkisinde, İstanbul Beylikdüzü Afet Eğitim Merkezi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, eğitmen Erdem Genç ve Coşkun Keten gözetiminde kayalıklardan inme, yaralı veya hasta taşıma gibi eğitimler veriliyor.

Merkezin Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir deprem kuşağında yer aldığını söyledi.

Son dönemlerde özellikle Ege kıyılarında meydana gelen çok sayıda küçük sarsıntının büyük bir depremin habercisi olabileceğini, bu nedenle her ilçede böyle gönüllü ekiplerin kurulmasının bölgedeki doğal afetlerde bilinçli müdahalelerin yapılmasına olanak sağlayacağını belirten Karadayı, şunları dile getirdi:

'Bu arkadaşlar gönüllü olarak eğitime katılıyor. Bizler de onlara deprem, sel, yangın veya kaybolan insanların aranması, bulunduğunda sağlık durumuna göre taşınması konularında pratik ve teorik eğitim veriyoruz. Bayramiçli 21 kişili gönüllü ekibimize her koşulda çalışabilmeleri için eğitim veriyoruz. Bugün kayalıklardan inme ve bu gibi yerlerdeki hasta ve yaralıların nasıl taşınacağı konusunda teorik ve pratik eğitim veriyoruz. Gönüllü arkadaşlar bir hayli başarılı.'

Bayramiç'te Gönüllü Afet Eğitim Kursunun açılmasında öncülük eden işletmeci Dilek Acar ise Kazdağları'nın çok önemli bir alan olduğunu ifade etti.

Zaman zaman ormanlık alanlarda insanların kaybolduğunu hatırlatan Acar, 'Kazdağları çok geniş bir alan. Kış aylarında mantar için dağlara çıkarak yönünü kaybedip kaybolan çok sayıda insan oluyor. Onların bulunması, deprem, yangın, sel felaketi ve benzeri afet olaylarında müdahale edebilecek ilçede ekip oluşsun istedim. Oğlum ve ben de bu çalışmalara bilfiil katılıyorum.' dedi.

Bölgede bir haftadır devam eden eğitim çalışmaları, 220 saatte tamamlanacak kurs ile sona erecek.

Kaynak: AA