Arakan'da Müslümanlara Yönelik Katliamlar

'Vatansız Rohingya' belgeselinin yönetmeni Haluki: 'Rohingyalara karşı işlenen katliamlar basına yansımadı. O dönemde (2012) gerçek bir katliam yaşandı'

AHMED TALABE - Fas asıllı Fransız yönetmen Avatıf Haluki, dünyanın Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara sessiz kaldığını söyledi.

Haziran 2012'de gittiği Arakan'da Müslümanlara yönelik işlenen insanlık suçlarını ortaya çıkarmak için 'Vatansız Rohingya' belgesel filmini çeken Haluki, Müslümanların yaşadıkları sıkıntıları AA muhabirine değerlendirdi.

Haluki, 1982 yılında çıkarılan “Yeni Vatandaşlık Kanunu” ile vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanlara yönelik 2012'deki şiddet eylemlerinin basın tarafından gündeme alınmadığını, Myanmar'ın eski Devlet Başkanı Thein Sein'in olağanüstü hal ilanıyla Rohingyaların yaşadığı köylerin dış dünyayla ilişkisinin kesildiğini kaydetti.

- Katliamlara sessiz kalındı

'Rohingyalara karşı işlenen katliamlar basına yansımadı. O dönemde (2012) gerçek bir katliam yaşandı.' diyen Haluki, 2013'te Malezya ve Türkiye ile sonrasında Suudi Arabistan'ın girişimleri dışında dünyanın bu katliamlara karşı sessiz kaldığını belirtti.

Belgesel filminin çekimi sırasında yaşadıkları zorlukları anlatan Haluki, Myanmar'daki güvenlik güçlerinin bölgede gazetecilerin çalışmasına izin vermemesi nedeniyle gizli kamerayla çekim yaptıklarını dile getirdi.

Haluki çektiği belgeselde, Myanmar ordusunun destek verdiği Budistlerin saldırılarına maruz kalan ve komşu ülkelere göç eden Rohingyaların tanıklıkları, Budistlerle yapılan görüşmeler ile araştırmacıların görüşlerine yer verdiğini aktardı.

- Budistler, Müslümanları varlıklarına tehdit olarak görüyor

Arakanlı Müslümanlar ile Myanmar'daki diğer azınlıklar arasında, Müslümanların vatandaşlık hakkına sahip olmamasından kaynaklanan ayırıcı bir fark olduğuna işaret eden Haluki, 'Daha da tehlikelisi, Budistler, Rohingyaları kendi varlıklarına tehdit oluşturan bir unsur ve ülkeden çıkarılması gereken Bangladeş vatandaşları olarak görüyor.' diye konuştu.

Haluki, Arakan'da bulundukları sırada katliamlardan kurtulmayı başarmış ancak ormanlarda nereye gideceklerini bilmeyen pek çok Müslümanla karşılaştıklarını anımsatarak, 'İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW), ordunun 2013 yılında Burma'da etnik temizlik yaptığına dair karar çıkarmasını bekledik. Karar çıktı ancak Müslümanların kurtarılmasına yönelik bir karar çıkmadı.' ifadesini kullandı.

Arakanlı Müslümanların sıkıntılarının sadece maruz kaldıkları katliamlarla sınırlı kalmadığına işaret eden Haluki, 2012 yaz sonunda Bangladeş'in sınırlarını kapatmasıyla Tayland'a göç etmek zorunda kaldıklarını orada da insan tacirlerinin eline düştüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA