Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Borçları

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2013 yılından bu yana 1 milyar liranın üzerinde borç ödediklerini ve ekonomik itibarı güçlü bir belediye haline geldiklerini bildirdi.

Türel, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni 1 milyar 275 milyon lira bir borçla devraldıklarını belirterek, görevde oldukları 2014-2017 yıllarında geçmiş dönemlerden kalan 1 milyar 53 milyon lira borç ödediklerini ifade etti.

Bir milyar liranın üzerinde bir borç ödediklerini ifade eden Türel, 'Bugünkü borçlanma da dahil yaklaşık 697 milyon liralık toplamda borçlanma yetkisi meclisimizden almışız. Yani ödediğimiz borç aldığımız borçtan çok daha fazla. Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılındaki faiz giderlerinin bütçeye oranı yüzde 4,8 bu yıl ise 2,30 oldu.' ifadelerini kullandı.

Türel, 2015'te hiç borçlanmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

'Geçen yıl 66 milyon, bu yıl da 90 milyon borçlandık. Antalya Büyükşehir Belediyesinin borç oranının yeni borçlanma da dahil gelirinin yarısı bile olmayacak. 2013 yılından bu yana 1 milyar liranın üzerinde borç ödedik. Ekonomik itibarı güçlü bir belediye haline geldik.'

Türel, Mustafa Akaydın döneminde belediyenin haksız tazminatlar için ödediği rakamın 114 milyon lira olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

'Milletin 114 milyon lirasını haksız yere ödediniz, birilerini zengin ettiniz. Bunu bana akıl vermeye kalkan siyasilere söylüyorum. Antalya'ya yatırım yapmak için ve tamamen yatırımda kullanmak için borçlanmaya giden belediyeyi hesap bilmezlikle suçlayanlar kendileri hesabı şaşırmış demektir. Maaşları ödenmediği için belediye personeli buranın kapı ve penceresini indirdi. Şu anda personeline sıfır borcu olan belediyeyiz. Bizim yapmış olduğumuz borçlanmalar hiçbir şekilde belediyenin ödeyemeyeceği, belediyeyi batıracak değil tam tersi Antalya'ya büyük eserler kazandıracak, finansman kaynakları oluşturmak suretiyle rahatlıkla ödenebilecek bir borçlanmadır.'

Türel, uluslararası finans kuruluşlarının artık Hazine garantisi istemeden Antalya Büyükşehir Belediyesine kredi verdiğini, eskiden ise Hazine garantisi istendiğini vurguladı.

Kaynak: AA