'Referanduma Doğru Irak'ın Ve Türkmenlerin Geleceği' Paneli

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: 'Kürtleri attığı tek taraflı adımları gözden geçirmeye ve referandumu süresiz iptal etmeye çağırıyoruz' 'Türkmenler olarak artık daha fazla bedel ödemek istemiyoruz. Başta Kürt siyasetçiler olarak herkesi aklı selime davet ediyoruz'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı referandumla ilgili olarak, 'Kürtleri attığı tek taraflı adımları gözden geçirmeye ve referandumu süresiz iptal etmeye çağırıyoruz.' dedi.

Salihi, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının (TEPAV) TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlediği 'Referanduma Doğru Irak'ın ve Türkmenlerin Geleceği' panelinde konuştu.

IKBY'nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı referandumla bölgeyi kaosa sürükleyeceğini söyleyen Salihi, Iraklı Türkmenlerin yıllardır büyük çileler çektiğine değinerek, 'Irak Türkmenleri tarihin hiç bir döneminde silaha başvurmadı. Her zaman kültüre ve eğitime önem verdik.' dedi.

- 'Referandumu süresiz iptal etmeye çağırıyoruz'

Salihi, Irak eski devlet başkanı Saddam Hüseyin döneminde mağdur durumundaki Kürtlerin bugün aynı yöntemleri Türkmenlere karşı kullandığını belirtti.

Türkmenlerin, Türkmeneli bölgesinde bundan sonra da benliğini koruyarak yaşayacağından kimsenin şüphe etmemesini isteyen Salihi, 'Kürtleri attığı tek taraflı adımları gözden geçirmeye ve referandumu süresiz iptal etmeye çağırıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Salihi, terör örgütü DEAŞ'ın Irak bölgesinde en çok zarar verdiği topluluklardan birinin Türkmenler olduğunun altını çizdi.

- 'Bedel ödemek istemiyoruz'

Uluslararası toplumu, yeni çatışmaların kaynağı olabilecek referanduma karşı sert tepki göstermeye davet eden Salihi, şunları söyledi:

'Irak'ın DEAŞ'la mücadelesine katkı veren tüm ülkeler, bugün yeni çatışmaların kaynağı olabilecek bu haksız referanduma en sert tepkiyi göstermelidir. Herkes bu konuyla ilgili ciddi adımlarını atmalıdır. Türkmenler olarak artık daha fazla bedel ödemek istemiyoruz. Başta Kürt siyasetçiler olarak herkesi aklı selime davet ediyoruz.'

Kerkük'ün, Ortadoğu'nun kalbi olduğunu söyleyen Salihi, IKBY bayrağının, Kerkük'teki devlet kurum ve kuruluşlarına ait binaların üzerine asılmasının buranın önemini bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Salihi, Kerkük'ün nüfusunun 2003'te 850 bin iken, şu anda nüfusun bir milyon 650 bine ulaştığını ve bu artışın kentin demografik yapısının nasıl değiştirildiğine dair önemli bir örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.

Irak'ta 7 Mart 2010 tarihinde yapılan genel seçimlerde Kerkük'ten milletvekili olan Erşat Salihi, Mayıs 2011'den itibarende Irak Türkmen Cephesi Başkanı görevini sürdürüyor.

Kaynak: AA