Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

'Görüntülerde vatandaş her yeri yanıyor sanıyor. Şu an yanan alan oranlarına baktığımızda Akdeniz ülkeleri arasında en düşük Türkiye' 'Bu sene çıkan yangınların yüzde 90’ı insan odaklı'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Görüntülerde vatandaş her yeri yanıyor sanıyor. Şu an yanan alan oranlarına baktığımızda Akdeniz ülkeleri arasında en düşük Türkiye.' dedi.

Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) tesisleri toplu temel atma merasimi ile orman köylülerine kullandırılan gelir getirici tür ve ORKÖY kredi sertifikaları dağıtımı merasimi için geldiği Karabük'te, valiliği ziyaret etti.

Vali Kemel Çeber ve protokol tarafından valilik önünde karşılanan Eroğlu, daha sonra makama geçerek Çeber'den brifing aldı.

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal ve bakanlığa bağlı genel müdürlerin de hazır bulunduğu ziyarette, gazetecilere açıklamalarda bulunan Eroğlu, Karabük'e yapılan yatırımları anlattı.

- Bakan Eroğlu'dan sıcaklık uyarısı

Bu hafta mevsim normallerinin üzerinde hava sıcaklıklarının yaşanacağına dikkati çeken Eroğlu, vatandaşları orman yangınlarına karşı uyararak, şunları kaydetti:

'Bu hafta, bütün dünyada mevsim normallerinin üzerinde büyük bir sıcaklık var. Dolayısıyla bu konuda vatandaşlarımızın piknik ateşi yakmamaları, anız veya köylerdeki çer çöpleri yakarken dikkat etmelerini istiyoruz. Geceleri hava soğuyor ve çobanlar ateş yakıyor. Bu konularda dikkatli olunmasını özellikle rica ediyorum. Biz ormanları piknik yeri olarak açtık ama bazı vatandaşlar çöp atıyor. Getirip yiyip içtiğini oralara bırakıyor. Ormanlar çöplük değil. Yangınlar genelde belediyelerin attığı çöp, vatandaşların attığı şişe ve cam kırıklarından meydana geliyor. Bütün vatandaşlarımızdan ricamız hassas olsunlar. Ormanlar hepimizin, ormanları korumak mecburiyetindeyiz. Orman, su yoksa hayat yok demektir.'

Orman yangınları hakkında da bilgi veren Eroğlu, son olarak Domaniç’te meydana gelen ve 4 gün süren yangını dün itibarıyla kontrol altına aldıklarını, soğutma çalışmalarının başlatıldığını, bu yangında 4 uçak, 15 helikopter, 130 arazöz, 30 dozer ve 600 yangın işçisi ile çok sayıda mühendisin çalıştığını belirtti.

Dünyada bu sene çok sayıda yangın çıktığını anlatan Bakan Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:

'Yunanistan'dan Portekiz’e kadar, İspanya, ABD, Kanada ve Gürcistan’da yangınlar var. Bu yangınlar içinde bizim başarımız çok yüksek. Görüntülerde vatandaş her yeri yanıyor sanıyor. Şu an yanan alan oranlarına baktığımızda Akdeniz ülkeleri arasında en düşük Türkiye. Akdeniz ülkelerinde şu an en çok Portekiz, İspanya ve Fransa’da bizden iki kat ve daha fazla alan yanıyor. Biz de başarının sırrı çok ileri bir teknolojimiz var. Odamdan yangın nereden çıkmış, yangın uçaklarının havadaki hızını ve nerede olduğunu, kaç defa su aldı ve yangına ne zaman müdahale yapıldı bütün hepsi uzay üssü gibi yangın hareket merkezimizden kontrol ediyoruz. Burada vatandaşlara çok önemli vazife düşünüyor. Bu sene çıkan yangınların yüzde 90’ı insan odaklı. Ya sigara ya da köydeki vatandaşların çalı çırpı yakmasından kaynaklanıyor. Bir diğer konu ise ormanlık dışı alandan yangınlar ormana sıçrıyor. Biz orman yangınları kadar orman dışındaki kırsal yangınlara da müdahale ediyoruz. Aşağı yukarı yarı yarıya neredeyse. Bin 750 kırsal alan yangınına müdahale ettik.'

Savunma Müsteşarlığı ile yeni bir protokol imzaladıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, 2020 yılına kadar milli yangın söndürme helikopterlerinin peyderpey kendilerine teslim edileceğini de sözlerine ekledi.

Bakan Eroğlu daha sonra beraberindekilerle Karabük Belediye Başkanlığına geçti. Burada Belediye Başkanı Rafet Vergili'den çalışmalar hakkında bilgi alan Eroğlu, ardından AK Parti Karabük İl Başkanlığını ziyaret etti.

İl Başkanı Timurçin Saylar ve yönetimi tarafından karşılanan Eroğlu, parti çalışmalarını dinledi. Partililere yatırımlar hakkında bilgiler aktaran ve tavsiyelerde bulunan Eroğlu, gazetecilere de hurma ikram etti.
Kaynak: AA