Meksika'nın Bağımsızlık Günü Resepsiyonu

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Gün: 'Zorlu bir kurtuluş savaşıyla bağımsızlığını kazanmış bir ülke olarak, Meksika'nın 207. bağımsızlık yıl dönümünü tüm kalbimizle kutluyor, Meksikalı dostlarımızın coşkusunu paylaşıyoruz' Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Tello: 'Türkiye ve Meksika devlet başkanları aralarında kurulu dostluk bağlarında nitelikli bir sıçrayış gerçekleştirmeye karar vererek, stratejik politika ilişkilerinin temellerini attı ve böylece 21. yüzyıl için stratejik iş birliği ve ortaklık çerçevesi kuruldu'

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün, Türkiye ve Meksika arasındaki ilişkilerin giderek geliştiğini belirterek, 'Zorlu bir kurtuluş savaşıyla bağımsızlığını kazanmış bir ülke olarak, Meksika'nın 207'inci bağımsızlık yıl dönümünü tüm kalbimizle kutluyor, Meksikalı dostlarımızın coşkusunu paylaşıyoruz.' dedi.

Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello'nun ev sahipliğinde Meksika'nın bağımsızlığının 207. yıl dönümü dolayısıyla Cer Modern Sanat Galerisi'nde düzenlenen resepsiyona, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Gün'ün yanı sıra çok sayıda yabancı misyon temsilcisi, diplomat ve gazeteci katıldı.

Büyükelçi Gün, 8 Eylül'de Meksika'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini sunarak başladığı konuşmasında, 'Zorlu bir kurtuluş savaşıyla bağımsızlığını kazanmış bir ülke olarak Meksika'nın 207. bağımsızlık yıl dönümünü tüm kalbimizle kutluyor, Meksikalı dostlarımızın coşkusunu paylaşıyoruz.' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bölgesinde ve uluslararası toplum içinde önde gelen aktörlerden Meksika ile ikili ilişikilerinin mükemmel bir düzeyde seyrettiğinin altını çizen Gün, iki ülke arasında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler sayesinde Türkiye ve Meksika arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini kaydetti.

Gün, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun Türkiye ziyaretinde iki ülke arasındaki ilişkilerin 'stratejik ortaklık' seviyesine yükseltildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015'teki Meksika ziyaretinde de 'iki uluslu üst düzey komisyonun' oluşturulduğunu belirtti.

Meksika ve Türkiye arasında birçok benzerliklerin bulunduğuna işaret eden Gün, ekonomik büyüklükleri, genç ve dinamik nüfus yapıları, G-20, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) gibi uluslararası örgütlere üye olmaları ve kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmalarının bu benzerliklerden bazıları olduğunu ifade etti.

Gün, Türkiye'nin Meksika ile dostluk ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın gelecek dönemlerde daha da derinleşeceğine inandığını dile getirdi.

Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Tello ise konuşmasında, bağımsızlık günü resepsiyonuna katılımlarından dolayı Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Gün'e, yabancı misyon temsilcilerine ve davetlilere teşekkür ederek, 'Büyük medeniyetlerin beşiği olan bu yüce ve güzel ülkede yaşayan Meksikalılara ve bizlere eşlik eden tüm Meksika dostlarına minnettarım.' ifadesini kullandı.

Türkiye ve Meksika arasındaki diplomatik ilişkilerin 90 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Tello, 'Son dönemde Türkiye ve Meksika devlet başkanları aralarında kurulu dostluk bağlarında nitelikli bir sıçrayış gerçekleştirmeye karar vererek, stratejik politika ilişkilerinin temellerini attı ve böylece 21. yüzyıl için stratejik iş birliği ve ortaklık çerçevesi kuruldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Tello, Türkiye ve Meksika arasındaki ilişkilerin her zaman olduğundan daha derin bir hale geldiğine dikkati çekerek, 'Hedefimiz, küresel zorluklar karşısında yapıcı çözüm arayışına katkı sağlamak gibi ortak menfaatlerimiz olan konularda müzakere, eş güdüm ve politik diyaloglarımızı güçlendirmek, sürdürmektir.' diye konuştu.

Türkiye ve Meksika arasındaki dostluğun altını çizen Tello, 'Meksika, sırası geldiğinde Türk demokrasisine yapılan acımasız saldırıyı anında kınayarak dostluğunu göstermiştir.' dedi.

Tello, Meksika'nın sadece Türkiye'ye karşı yapılan saldırıyı kınamakla kalmadığını, Türk halkına ve hükümetine desteğini yinelediğini ve demokrasiyi savunurken hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanında olduğunu vurguladı.

Dört kişiden oluşan klasik müzik grubunun konser verdiği resepsiyon, davetlilere Meksika'ya özgün yemek ve içecek ikramı ile sona erdi.
Kaynak: AA