Güney Afrika'da Arakan Protestosu

Güney Afrika Müslümanlarının dini otoritesi Cemyetul Ülema Genel Sekreteri Bham: 'Güney Afrika'daki Apartheid döneminde yaşanan ayrımcılık ve ırkçılık, şu anda Arakan'da yaşananlar ile aynıdır' Güney Afrika Budist Topluluğu Temsilcisi Nyima: 'Merhamet ve sevgi gibi İslam ve Budizm'in ortak değerleri, Arakan'da yaşananları sona erdirecektir' Güney Afrika Müslüman Yargı Koseyi Başkan Yardımcısı Fataar: 'Arakan'daki soykırımı durdurun'.

Güney Afrika'nın başkenti Pretorya'da, Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlara yapılan saldırılar protesto edildi.

Myammar'ın Pretorya Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 3 bin Güney Afrikalı, Arakanda yaşanan katliamlar nedeniyle Myanmar yönetimine tepki gösterdi.

Protestocular, Güney Afrika hükümetinden, binlerce Rohingya Müslümanının yerinden edilmesine, yapılan katliam ve zulümlere derhal müdahale edilmesini talep etti.

Eyleme katılan Güney Afrika Müslümanlarının dini otoritesi Cemiyetul Ulema'nın Genel Sekreteri Ebrahim Bham, burada yaptığı konuşmada, 'Güney Afrikalı Müslümanlar olarak dünyadaki tüm mazlumlara desteğimiz sürecek. Güney Afrika’daki Apartheid (ayrımcılık) döneminde yaşan ayrımcılık ve ırkçılık, şu anda Arakan’da yaşananlar ile aynıdır.” dedi.

Müslümanlar birlik ve beraber olduğu sürece bu zulmün sona ereceğini ifade eden Bham 'Ayağa kalkmalı ve tüm Müslümanlar, birlikte olmak için her şeyi yapmalıyız ve en şiddetli şekilde bu olanları kınamalıyız. Arakan'da olan soykırımı durdurmalıyız” diye konuştu.

Güney Afrika Budist Topluluğu Temsilcisi Ven Gyalten Nyima ise Arakan'daki soykırımın sona ermesi gerektiğini belirterek, 'Merhamet ve sevgi gibi İslam ve Budizm’in ortak değerleri Arakan'da yaşananları sona erdirecektir. Arakan'da yaşananları yapan bu olayların başındaki adam Ashin Wirathu bir budist değildir, bir teröristtir' diye konuştu.

Güney Afrika Müslüman Yargı Konseyi Başkan Yardımcısı Riad Fataar da Arakan'da yaşanan katliamın durması gerektiği ifade ederek 'Arakan'daki soykırımı durdurun. Allah’a dua edelim ve kardeşlerimize dua edelim onların her zaman yanında olacağız' ifadesini kullandı.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti.

Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Saldırılarda 150'den fazla köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçiyor.
Kaynak: AA