Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Türkiye ile Kuveyt'in ticaret hacmi geçen yıl 1,21,3 milyar dolar aralığında gerçekleşti. Şu anda önümüzde bulunan potansiyelleri değerlendirirsek ticaret hacmimiz 3 milyar dolar olur' 'Üçüncü ülkeleri de işin içine koyduğunuz zaman 510 milyar dolarları telaffuz etmek hiç de uzak değil' 'Yakın bir zamanda da Cumhurbaşkanımız muhtemelen Kuveyt'i tekrar ziyaret edecek. Cumhurbaşkanımızın Kuveyt'i ziyaretinden önce ortaya artık somut projeleri koymamız lazım'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Türkiye ile Kuveyt'in ticaret hacminin geçen yıl 1,2-1,3 milyar dolar aralığında gerçekleştiğini hatırlatarak, 'Şu anda önümüzde bulunan potansiyelleri değerlendirirsek ticaret hacmimiz 3 milyar dolar olur ama üçüncü ülkeleri de işin içine koyduğunuz zaman 5-10 milyar dolarları telafüz etmek hiç de uzak değil.' dedi.

Zeybekci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen Türkiye-Kuveyt İş Forumu toplantısında iki ülke arasındaki ticari ilişkileri değerlendirdi.

Tarihçi düşünür İbn-i Haldun'un 'Coğrafya kaderdir' sözünü hatırlatan Zeybekci, Türkiye ve Kuveyt'in komşularını seçme imkanı bulunmadığını, bölge coğrafyasının ancak kendi aralarında yapacağı iş birliği ve 'kazan-kazan' esasına göre teşkil edilmiş ortak projelerle kalkınabileceğini söyledi.

Bölge ülkelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği gibi 'Bir ve diri olması' gerektiğini anlatan Zeybekci, 'Hep beraber yeniden bu coğrafyanın istikbalini parlatacağız. Pozitif şeylere bakacağız. Belki bugün şöyle bir baktığınız zaman problemli şeyler göze çarpabilir ama problemli bölümleri görmezden geleceğiz, problemsiz olan bölümlerdeki fırsatları değerlendireceğiz biz de.' diye konuştu.

- 'Ortak konferanslar düzenleyeceğiz'

Kuveytli şirketlerin Türkiye'ye giriş yapması halinde bir Türk şirketi gibi muamele göreceğini aktaran Zeybekci, şunları söyledi:

'Öncelikle birbirimizle yatırımlar yaparak birbirimizin kabiliyetlerini kazanacağız. Türk şirketleri Kuveyt'te yatırım yaptıkları zaman Kuveyt'in kabiliyetlerini kazanacak. Kuveytli şirketler de burada yatırım yaptıkları zaman Türkiye'nin kabiliyetlerini kazanacak. Bunlardan sonra tabii ki üçüncü ülkeler.

Birlikte gerek Kuveyt Varlık Fonu gerek Türkiye Varlık Fonu bir araya gelecek, her iki ülkedeki yatırımları desteklemenin yanında üçüncü ülkelerle desteklere de gideceğiz. Çok yakın bir zamanda inşallah yeri neresi olursa olsun geleceğiz, ortak konferanslar düzenleyeceğiz. Bölge coğrafyasındaki ülkelerle beraber yapacağız bunu.'

'Kuveyt ve Türkiye olarak, edilgen değil etken olacağız.' diyen Zeybekci, 'Avantajlarımızı kullanacaksak beraber kullanacağız. Tabii ki birinci hedefimiz birbirimize ulaşımla ilgili mesafeleri kısaltmak, zaman kaybını azaltmak.' diye konuştu.

- 'Türkiye-Kuveyt-Irak hattıyla ilgili ortak projeleri gerçekleştirmeliyiz'

Dünya ticaretinde oluşan bloklara işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin Körfez İş Birliği Konseyi'nin içinde yer almak istediğini söyledi.

Zeybekci, konseyin üye ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan toplantıda Türkiye ile serbest ticaret anlaşması (STA) görüşmelerinin çok hızlı bir şekilde devam etmesi kararının alındığını hatırlattı.

Zeybekci, 'Eximbanklarımız kara yolları ve demir yollarıyla ilgili projelerimiz, Kuveyt'in sanayileşme alanındaki hamlelerinin Türk şirketleri tarafından desteklenmesi, Kuveyt'in dünyaya açılması için Türkiye'nin bir platform olarak kullanılması, gıda, tarım alanında ortak iş birlikleri masada. Serbest bölgelerde ortak iş birliklerinin gerçekleştirilmesi, Türkiye-Kuveyt-Irak hattıyla ilgili ortak projeleri gerçekleştirmeliyiz. Bu alanda, lojistik alt yapısını geliştirmek gibi konu başlıklarımız bulunuyor.' ifadelerini kullandı.

- '5-10 milyar dolarları telaffuz etmek hiç de uzak değil'

Türkiye ile Kuveyt'in ticaret hacminin geçen yıl 1,2 - 1,3 milyar dolar aralığında gerçekleştiğini anımsatan Zeybekci, bu rakamın yetersiz olduğunu söyledi.

Ticaret hacminin 2017 sonunda 1,5 milyar dolar seviyesini aşmasını hedeflediklerini anlatan Zeybekci, 'Şu anda önümüzde bulunan potansiyelleri değerlendirirsek ticaret hacmimiz 3 milyar dolar olur ama üçüncü ülkeleri de işin içine koyduğunuz zaman 5-10 milyar dolarları telaffuz etmek hiç de uzak değil.' değerlendirmesinde bulundu.

Kuveyt'in Türkiye'de 1,6 milyar dolar yatırımı bulunduğunu hatırlatan Zeybekci, Türkiye'nin ise bu ülkedeki yatırım tutarının 100 milyon doların altında olduğunu kaydetti.

Kuveytli iş adamlarına çağrıda bulunan Zeybekci, 'Sizlerin Türkiye'deki ofisi Ekonomi Bakanlığı'dır. 24 Saat bizdeki uzman arkadaşlarımız sizin rehberlerinizdir. Göreceksiniz her türlü projenize ve hedeflerinize yardımcı olacağız. TOBB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) de size destek olacak. Biz de hep beraber sizlere destek olmaya çalışacağız.' ifadelerini kullandı.

Kuveyt Başbakanı Şeyh Jaber Al Mubarej Al Hamad Al Sabah'ın Türkiye ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin ekonomik geleceği adına son derece önemli olduğunu aktaran Zeybekci, 'Yakın bir zamanda da Cumhurbaşkanımız muhtemelen Kuveyt'i tekrar ziyaret edecek. Cumhurbaşkanımızın Kuveyt'i ziyaretinden önce ortaya artık somut projeleri koymamız lazım. İnşallah ardından eminim emir hazretleri de Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecektir. 2018 Yılı Türkiye ve Kuveyt için atılım yılı olacaktır.' diye devam etti.

Kaynak: AA