Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel:'İfade edildiği gibi ulusal yarışma bölümünün kaldırılması diye bir şey söz konusu değil. Yine Türk filmleri bu yarışma içerisinde yerini alır, katılır, hatta ödül alabilir' 'Şimdi bazı siyasiler 'Belediyeyi batırıyorsunuz' falan diye bize akıl vermeye kalkıyorlar. Onlar önce kendi dönemlerine baksınlar, ne hale getirmişler belediyenin ekonomisini'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Film Festivali'nden ulusal yarışmanın kaldırıldığı iddialarıyla ilgili, 'İfade edildiği gibi ulusal yarışma bölümünün kaldırılması diye bir şey söz konusu değil. Yine Türk filmleri bu yarışma içerisinde yerini alır, katılır, hatta ödül alabilir.' dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 2'nci oturumu, Belediye Başkanı Türel başkanlığında, Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol'un, Antalya Film Festivali'ndeki ulusal ve uluslararası kategorilerde yarışacak filmlerle ilgili sorusu üzerine Menderes Türel, Antalya Uluslararası Film Festivali'ni geliştirmek, hedef büyütmek ve daha güçlü hale getirmek için adımlar attıklarını söyledi.

Türel, film festivaline 2005 senesinde 'uluslararası yarışma' kulvarının eklendiğini ve ulusal ile uluslararası yarışma alanında film festivaline devam ettiklerini belirtti.

- Genç Türk sinemacıların desteklenmesi

'Biz festivalimizi geliştirmek durumundayız.' diyen Menderes Türel, şöyle devam etti:

'O dönem çok doğru hedeflerle yolu çıkılıyor iken şimdi artık dünya değişmiş, Antalya değişmiş ve büyümüş, bu durumda hedefler de büyümek durumundadır. Bu kapsamda biz film festivalimizin 2 yarışmasını birleştirmek suretiyle ulusal ve uluslararası yarışmayı birleştirdik. Yani ifade edildiği gibi ulusal yarışma bölümünün kaldırılması diye bir şey söz konusu değil. Yine Türk filmleri bu yarışma içerisinde yerini alır, katılır, hatta ödül alabilir. Geçen sene uluslararası yarışmamızın birincisi bir Türk filmiydi ve buna mani bir hal yok. Biz özellikle genç sinemacıları desteklemeyi öngörüyoruz. Genç Türk sinemacıların desteklenmesi hususunda Antalya Film Formu'na çok ciddi destekler veriyoruz. Bugün onaylayacağımız bu desteklerden 450 bin Türk lirası sadece Antalya Film Formu kapsamında genç sinemacılara verilecek. Bunlar sadece Türk sinemasına verilen destekler.'

Türel, Antalya Film Festivali'ni uluslararası hale getirmekle Türk sinemasını güçlendirmeyi hedeflediklerini anlattı.

İki ayrı yarışma kategorisine enerji ve bütçe harcayamayacaklarını ifade eden Menderes Türel, 'Şimdi güçlerimizi birleştiriyoruz ve yaptığımız budur. Antalya'ya dünyanın en ünlü yıldızlarının geldiği, dünyanın en önemli jüri üyeleri, başkanlarının olduğu uluslararası nitelikli bir yarışma. Ama ulusal sinemamızı da destekleyen bir festival. Antalya Film Festivali'nin çıtasını yükseltiyoruz ve bunu da yapmamız gerekiyor. Antalya değişiyor, Türkiye değişiyor, dünya değişiyor. Bu nedenle dünya sinemasıyla yarışmaya sahip olmamız lazım. Biz filmlerimizin Cannes'ta, Venedik'te, Berlin'de ödüller almasından gurur duyuyoruz ama şimdi bizim filmleriniz deplasmanda değil, ev sahibi olarak kendi evinde, kendi ülkesine gelsin, yarışsın.' diye konuştu.

Türel, uluslararası yarışmalarda dereceye girecek filmlere verilecek para ödülünün ise kafa karışıklığı olmaması için avro olacağını kaydetti.

Lara Plajı'nda kruvaziyer gemi projesiyle ilgili soruları da yanıtlayan Menderes Türel, Antalya'nın kruvaziyer liman ihtiyacı olduğunu ve bunun için tamamen belediyenin alanı olan Lara Birlik Plajı'nın tamamının bu projeye ayrılacağını açıkladı.

Belediyenin bütçe konularının da görüşüldüğü toplantıda Türel, 'Belediyenin belini bükecek bir borçlanma' hususunu kesinlikle kabul etmediklerini vurguladı.

- 'Batırıp, bırakıp çıkıp gitmişsiniz'

Belediyenin daha önceki CHP yönetimiyle şimdiki bütçe ve borçlanmayı karşılaştıran Menderes Türel, şunları söyledi:

'2013 senesinde Fitch'in raporuna göre Antalya Büyükşehir Belediyesinin borcunun gelirine oranı kaçmış biliyor musunuz? Yüzde 125. Şimdi bazı siyasiler 'Belediyeyi batırıyorsunuz' falan diye bize akıl vermeye kalkıyorlar. Onlar önce kendi dönemlerine baksınlar, ne hale getirmişler belediyenin ekonomisini. Güya belediyeyi batırıyormuşuz. Siz batırıp, bırakıp gelmişsiniz. Peki bu ne olmuş, 2014'te yarı yarıya olan bir yıl, yüzde 125 olan belediyenin borcu yüzde 44'e düşmüş dönemimizde. 2016'da da belediyenin borcunun gelirine oranı yüzde 125'den yüzde 45'lere düşürmüşüz. Bize akıl vermeye kalkarlarsa, kendi dönemlerinde bu belediyeyi nasıl batırdıklarını da benim söylemem boynumun borcu. Batırıp, bırakıp çıkıp gitmişsiniz. Bir de bize 'batırıyorsunuz' diyorsunuz, yazık ya. İşte rakamlar, rakamlar yalan söylemez. Neye göre biz batırıyoruz, rakamla konuşun.'

Ulaşım master planı çalışmalarına da değinen Türel, belediyeye 12 metre uzunluğunda 100 adet, 8,5 metre uzunluğunda 50 adet ve 5,5 metre uzunluğunda 50 adet araç alınacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA