ABD, Kuzey Kore Konusunda Diplomatik Seçenekleri Sonuna Kadar Kullanacak

ABD'nin Silahsızlanma Konferansı Daimi Temsilcisi Büyükelçi Robert Wood: 'Tüm seçenekler masada. Fakat, şu an diplomatik yol izliyoruz. Tüm diplomatik seçenekleri sonuna kadar kullanmak istiyoruz'

ABD'nin Silahsızlanma Konferansı Daimi Temsilcisi Büyükelçi Robert Wood, Kuzey Kore konusunda, 'Tüm seçenekler masada. Fakat, şu an diplomatik yol izliyoruz. Tüm diplomatik seçenekleri sonuna kadar kullanmak istiyoruz.' dedi.

Büyükelçi Robert Wood, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore'ye karşı uygulanan yaptırımların yetersiz kaldığını ve tam olarak uygulanamadığını ifade ederek, 'Ülkelerin (yaptırım konusundaki) yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor.' ifadesini kullandı.

Tüm ülkelere Kuzey Kore ile olan ilişkilerini en düşük seviyeye çekme çağrısında bulunan Wood, 'Mevcut yaptırımların eksiksiz olarak uygulanmasını istiyoruz.' diye konuştu.

Wood, Çin'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), nükleer programını ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'ye şimdiye kadar ki 'en sert yaptırımları' talep eden karar tasarısına destek vermesine rağmen, Kuzey Kore'ye daha fazla baskı yapabileceğine işaret etti.

Kuzey Kore'ye ilişkin olası bir savaş veya askeri operasyonun mümkün olup olmadığı sorusuna ise Wood, 'Tüm seçenekler masada. Fakat, şu an diplomatik yol izliyoruz. Tüm diplomatik seçenekleri sonuna kadar kullanmak istiyoruz.' karşılığını verdi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin sabah erken saatlerde tanımlanamayan bir füze fırlattığını, 770 kilometre yüksekliğe çıkan, havada 3 bin 700 kilometre mesafe kateden füzenin Büyük Okyanus'a ulaştığını açıklamıştı.

Kuzey Kore, 29 Ağustos'ta Hwasong-12 tipi orta menzilli bir balistik füze fırlatmış, Japonya'nın üstünden geçen füze Büyük Okyanus'a düşmüştü.

Pyongyang, 3 Eylül'de de 2006 yılından bu yana en güçlü ve 6. nükleer denemesini yapmıştı. Bu denemenin ardından ABD tarafından hazırlanan ve Kuzey Kore yönetimine yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını içeren karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde kabul edilmişti.

Kaynak: AA