4. Kolordu Ve 28. Mekanize Tugayındaki Eylemlerle İlgili Dava

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 4. Kolordu Komutanlığı ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 5 Eylül'de başlayan 216'sı tutuklu, 268 kişinin yargılandığı davada şu ana kadar 89 sanık savunma yaptı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay komutanlıklarındaki eylemlere ilişkin açılan davada 216'sı tutuklu 268 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki salonda görülen davanın duruşmasına, sanıklar ve müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Sanıklardan eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı MEBS Başkanlığı Bilgi Sistem Daire İşletme ve İdari şubesinde görevli yüzbaşı Muharrem Erdinç, kendisi ve ailesine mağduriyet yaşatan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgüt üyelerinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Darbe girişimi günü mesai sonrası eşiyle buluşup dışarıda yemek yediklerini ve saat 22.00 sıralarında Oran MSB lojmanlarındaki evine gittiğini belirten Erdinç, 'Lojmana gelirken askerlerin Turan Güneş Bulvarı'ndaki nizamiye girişini kapattıklarını gördüm. Askerler beni arka taraftaki nizamiyeye yönlendirdiler. Nizamiyeden giriş yaparken lojmanlarda oturan askeri personel eğitim kıyafetli ve sivil araçlarıyla çıkış yapıyordu.' ifadelerini kullandı.

Nizamiyedeki askerlere yaşananları sorduğunda 'Komutanım, alarm verildi. Saldırı olacakmış. Tedbir alıyoruz.' yanıtını aldığını öne süren Erdinç, savunmasına şöyle devam etti:

'Lojmandan içeriye girdim, otoparkta binbaşı ya da yarbay rütbesinde bir komutanı gördüm. Ona da ne olduğunu sorduğumda, o da bana 'Kurmay Başkanının emri, herkes ya görev yerine ya da trafik yoğun olduğu için 4. Kolorduya katılmasını emretmiş.' dedi. Bunun üzerine evime gittim. Komutanlarımı aradım, kimseye ulaşamadım. Kamuflajlarımı giydim ve beylik tabancamı alarak şahsi aracımla saat 22.45 sıralarında 4. Kolordu'ya gittim.'

Saat 23.15 sıralarında 4. Kolordu nizamiyesine giriş yaptığını bildiren Erdinç, buradaki askerlerin kendisine 28. Tugay karargah binasına geçmesini söylediklerini kaydetti.

Nizamiyede ismini sonradan öğrendiği sanıklardan eski 4. Kolordu Kurmay Başkanı albay Fatih Yücekan'ın kendisine 'Sen de gel ve şu karşıdaki araca bin.' dediğini iddia eden Erdinç, 'Bu albaya 'Burada çalışmıyorum, Kara Kuvvetlerinde çalışıyorum.' dedim. Albay bana dönerek, 'Herhangi bir şey yapmayacaksınız, sadece Genelkurmay'da tedbir alınmasına yardımcı olacaksınız.' yanıtını verdi. Bunun üzerine araca bindim.' şeklinde konuştu.

Bindiği araçtaki kişileri tanımadığını dile getiren Erdinç, aracın Genelkurmay Başkanlığı istikametine giderken saat 01.00 sıralarında Gençlik Caddesi'ndeki Jandarma Personel Temin Merkezi önünde durduğunu belirtti.

Yolun kapalı olmasından dolayı araçtan indiği sırada yanındaki başçavuşa 'Burada ne yapacağız?' diye sorduğunu ve 'Komutanım, ben kışlaya dönüyorum, diğerlerinden öğrenirsiniz.' yanıtını aldığını ileri süren Erdinç, 'Başçavuş, geldiğimiz araçla geri döndü. Vatandaşlar vardı. İki genç yanıma gelerek, 'Komutanım, niye böyle yapıyorsunuz' dedi. Ben de bir şey yapmıyoruz, Genelkurmay'a saldırı olduğu söylendi, bunun için buraya geldik dedim. O gençler de bana 'Komutanım darbe girişimi oluyor.' dediler. 'Böyle bir şeyden haberim yok, terör saldırısı olduğu söylenmesi üzerine buraya geldim.' dedim.' şeklindeki iddialarını paylaştı.

Kalabalığın artması üzerine Gençlik Caddesi'ndeki bir Zırhlı Muharebe Aracına (ZMA) bindiğini savunan Erdinç, şunları kaydetti:

'Vatandaşlar bana karşı tepki gösterince plakasını bilmediğim ZMA'ya bindim. ZMA'da uzman çavuşlar Ahmet Aykut Toközlü, Fuat Koca ve Mustafa Fidan ile isimlerini bilmediğim üç er vardı. Uzman çavuşlara 'Ne oluyor?' diye sordum. Onlar da bana 'Komutanım IŞİD saldırısı varmış. O yüzden bizi buraya gönderdiler.' dedi. Ben de telefonumdan ne oluyor diye baktım. Polis özel harekattaki şehit haberlerini, 1. Ordu Komutanı ve Cumhurbaşkanının mesajlarını gördüm. Haberleri gördükten sonra araçtaki uzman çavuşlarla hiçbir şekilde hareket etmeme kararı aldık ve hareket etmedik. Kışlaya geri dönecektik ama aracın etrafında sivil vatandaşlar ve araçların olmasından dolayı onlara zarar vereceğimizi düşünerek hareket etmeme kararı verdik. Saat 03.00 sıralarında Fuat uzmanın telefonundan 155'i aradık ve teslim olmak istediğimizi söyleyerek yerimizi tarif ettik. Saat 04.30 sıralarında gelen polislere silahlarımızı vererek teslim olduk.'

Sanıklardan eski uzman erbaş Tamer Özer de suçlamaları reddederek beraatini istedi.

Duruşmaya, pazartesi günü sanık savunmalarıyla devam edilecek.

- Dava hakkında

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay komutanlıklarındaki eylemlere ilişkin 216'sı tutuklu, 268 kişi hakkındaki davanın ilk duruşması 5 Eylül'de başladı.

Dava kapsamında bugüne kadar Genelkurmay Başkanlığında Cari Harekat Daire Başkanlığında görevli olmasına rağmen 15 Temmuz akşamı 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına giderek 3. Mekanize Piyade Taburu komutasını alıp Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne saldıran eski Yarbay Ejder Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 89 sanık savunma yaptı.

İddianamede, sanıkların, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'askeri komutanlıkların gasbı', 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'silahlı terör örgütü yöneticisi olmak', 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikle örgüt adına suç işlemek', 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'kasten öldürme', 'yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürme', 'yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs', 'yangın', 'su baskını', 'tahrip', 'batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle kasten öldürme', 'çocuğu kasten öldürmeye teşebbüs', 'mala zarar verme' ve 'kamu mallarına zarar verme' suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA