UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı

UAEA Başkanı Amano: '3 Eylül'de Kuzey Kore tarafından yapılan nükleer deneme son derece endişe verici. 2006'dan bu yana altıncı ve en büyük olan bu yeni deneme uluslararası toplumun düzenli uyarılarını hiçe sayıyor'

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, uluslararası toplumun uyarılarını hiçe sayan Kuzey Kore'nin nükleer denemelerinin 'son derece endişe verici' olduğunu söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan UAEA Yönetim Kurulu Toplantısında konuşan Amano, Kuzey Kore’nin nükleer programını devam ettirmesi ve daha da geliştirilmesinin ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Amano, Kuzey Kore’nin 3 Eylül'de gerçekleştirdiği nükleer denemenin son derece kaygı verici olduğunu vurgulayarak, '2006'dan bu yana altıncı ve en büyük olan bu yeni deneme uluslararası toplumun düzenli uyarılarını hiçe sayıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Ajansın Kuzey Kore'nin nükleer programına yönelik gelişmeleri yakından takip etmeye devam ettiğini ve bu ülkeye ilişkin, kurumun hazırladığı rapora değinen Amano, Yongbyon Deneysel Nükleer Güç Santralinde reaktörün çalıştırıldığını gösteren işaretler olduğunu, aynı zamanda Yongbyon Nükleer Yakıt Pota Fabrikasyon Tesisinde ise santrifüj zenginleştirme tesisinin kullanımı ile uyumlu göstergelerin tespit edildiğini dile getirdi.

Amano, Kuzey Koreli yetkililere işbirliği çağrısını yineleyerek, şunları kaydetti:

'Kuzey Korey'i, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve UAEA'nın ilgili bütün kararları kapsamındaki yükümlülüklerine tam olarak uyması, Ajansla derhal işbirliği yapması ve Ajans müfettişlerinin ülkede bulunmadığı sırada ortaya çıkmış olanlar da dahil olmak üzere tüm mevcut sorunları çözmesi çağrısında bulunuyorum.'

Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin BMGK'nin 2231 sayılı kararı kapsamında doğrulama ve izleme misyonunu sürdürdüklerini söyledi.

İran'ın Müşterek Kapsamlı Eylem Planı doğrultusunda nükleer anlaşma kapsamında verdiği tüm taahhütlerini yerine getirdiğini belirten Amano, Ajansın, Güvenlik Denetimi Anlaşması uyarınca İran'ın beyan ettiği nükleer maddenin barışçıl amaçlarına uygun kullanıldığının doğrulandığını, bildirilmemiş nükleer madde ve faaliyetlerin olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerin de devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA