Brezilya'daki Yolsuzluk Soruşturması

Brezilya Devlet Başkanı Temer ile görüşmesini gizlice kaydederek yolsuzluk operasyonunda iş birliği yapan iş adamı, yeni ses kayıtlarının ortaya çıkması üzerine gözaltına alındı.

Brezilya'daki 'Araba Yıkama' yolsuzluk operasyonunda, polisle iş birliği yaparak Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer ile görüşmesini gizlice ses kaydına alan iş adamı Joeasley Batista, yanlışlıkla yollandığı iddia edilen başka ses kayıtlarının ortaya çıkması üzerine gözaltına alındı.

Federal Yüksek Mahkeme, Temer ile konuşmasını gizlice kaydederek devlet başkanına karşı yürütülen yolsuzluk operasyonunun parçası olan iş adamı Batista hakkında yeni ses kayıtlarının ortaya çıkması üzerine 5 günlük gözaltı kararı aldı. Başsavcılık ile Batista arasındaki anlaşmadan kaynaklanan ayrıcalıkların da askıya alınması kararlaştırıldı.

Basında yer alan iddialara göre, yeni kayıtlar, savcılığın Batista'dan daha fazla delil istemesi üzerine, avukatlarının iddia makamına yanlış ses kaydını yollamasıyla ortaya çıktı.

Yaklaşık 4 saatlik ses kaydında, Batista, şirketlerinden birinin eski yöneticisi Ricardo Saud'un, savcılıktan birtakım kritik bilgileri sakladığından haberdar olduğunu kabul ediyor.

Ancak iki iş adamı da kayıtların yanlışlıkla gönderilmediğini aksine soruşturmanın selameti için iddia makamına kendi rızalarıyla sunulduğunu söyledi.

Hayvansal gıda üretim şirketi JBT'nin sahiplerinden Batista, Temer ile geçen mart ayında yaptığı bir görüşmeyi gizlice kayıt altına almıştı.

Kayıtlarda, Temer, Batista'ya, hapisteki eski Temsilciler Meclisi Başkanı Eduardo Cunha'nın sessiz kalmasını garanti ediyordu.

Batista'nın bu kayıtları yolsuzluk soruşturmasında başsavcılığa vermesiyle Federal Yüksek Mahkeme, Temer hakkında soruşturma açılmasına izin vermişti.

Muhtemel hapis cezalarından kurtulmak için başsavcılıkla anlaşma yaparak şirketinin karıştığı bütün yolsuzlukları itiraf eden Batista’nın verdiği bilgiler, Devlet Başkanı Temer’e karşı pasif rüşvet suçlamalarının dayanak noktasını oluşturdu.

Kaynak: AA