Yozgat'ta Patates Hasadı Başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir: 'Yozgat'ın toprakları patates üretimi için doğal bir yapıya sahip. Çiftçilerimizin dışında birçok firma da sertifikalı patates tohumunu burada üretmektedir'

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta patates hasadı başladı.

Çekerek ilçesinde traktörlerle sökülen patatesler, tarlalarda çalışan kadınlar tarafından önce kovalara sonra da çuvallara dolduruluyor. Fiyattan ve kaliteden memnun olan üreticiler, ürünlerini tüccara satıyor veya depolara kaldırıyor.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 9 bin 900 dekar alanda patates ekimi yapıldığını söyledi.

Patates ekiminin Yozgat'ta son yıllarda yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Özdemir, 'Yozgat’ın toprakları patates üretimi için daha doğal bir yapıya sahip. Çiftçilerimizin dışında birçok firma da sertifikalı patates tohumunu burada üretmektedir.' dedi.

Çekerek ilçesine bağlı Sarıköy'de çiftçilik yapan Yusuf Tuncer de hububatın yanında 200 dekar da patates ektiğini belirtti.

Patates hasadının başladığını dile getiren Tuncer, şunları kaydetti:

'Patates buğdaya göre daha iyi. Buğday kendi masrafını kurtarmıyor. Dönüme 250 kilo ürün alıyoruz. Patateste ise 4-4,5 ton ürün alabiliyoruz. Fiyatlar ürünün kalitesine göre 50 ila 70 kuruş arasında değişiyor. Cipslik patatesin fiyatı daha yüksek fakat onun da verimi düşük oluyor. Biz bu tarlada ilk defa patates ürettik. Sadece su ve hayvan gübresi kullanıldı. Bunu depoya koyduğunuz zaman 6-7 ay çürümeme garantisi var.'

Tuncer, patatesin pazarlamasını tüccarlar aracılığıyla yaptıklarını aktardı.

Patates hasadında çalışan köylü kadınlardan Elif Tuncer ise patates ekiminin artmasıyla kendilerine de iş imkanı doğduğunu söyledi.

Tuncer, 'Sabah saat 07.00’de çalışmaya başlıyoruz. Traktör söküyor biz de patatesi toplayıp çuvallara dolduruyoruz. Zor iş ama mecburen ekmek parası için çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA