Boşanma Dilekçesi Yazan Arzuhalciye Mahkumiyet Yargıtay'dan Döndü

Genellikle adliyeden emekli olan memurların yaptığı arzuhalcilikle ilgili Yargıtay’dan önemli bir karar çıktı. Kendisine müracaat ederek boşanmak isteyen çift için mahkemeye hitaben boşanma dilekçesi yazan arzuhalciye verilen mahkumiyet kararı Yargıtay’dan döndü.

Edinilen bilgiye göre, Niğde’nin Bor ilçesinde 2013 yılında meydana gelen olayda, adliye önünde açtığı iş yerinde arzuhalcilik yapan emeklinin yanına gelen bir çift boşanmak istediğini dile getirdi. Bunun üzerine çiftin boşanmaya yönelik talep ve beyanlarını bilgisayar ile yazıya geçerek mahkemeye hitaben boşanma dilekçesi ve boşanma protokolü hazırlayan arzuhalci, bir kişinin şikayet etmesi üzerine mahkemelik oldu. Bor Asliye Ceza Mahkemesinde “1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’na muhalefet ve görevi kötüye kullanmak” iddiasıyla yargılanan arzuhalci mahkum edildi. Kararı temyiz eden arzuhalci müjdeli haberi Yargıtay’dan aldı.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, verdiği emsal kararla arzuhalcilerin yazdığı dilekçelerin 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/1 maddesindeki işlerden sayılmadığına hükmetti. Arzuhalci hakkında verilen mahkumiyet kararını bozan daire, kararında, “Mahkemeye hitaben boşanma dilekçesi ve boşanma protokolü hazırlamak şeklinde gerçekleştirdiği anlaşılan eyleminin ’yalnız avukatların yapabileceği işler’ başlığı altında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/1. maddesinde sayılan işlerden olmadığı anlaşılmaktadır. Sanık tarafından düzenlenen evrakın adli işlere ait olsa dahi aynı madde ve fıkrada sayılan ’adli işlere ait bütün evrakı düzenlemek’ biçiminde kabul edilemeyeceği cihetle atılı suçun unsurları yönünden oluşmadığı gözetilerek beraat kararı verilmesi yerine yazılı şekilde mahkumiyetine hükmedilmesi, kanuna aykırı ve sanığın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüştür. Yerel mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.
Kaynak: İHA