Kaymakam Çetin Alabalık Tesisini İnceledi

Muş’un Varto Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, 37 milyon adet kapasiteli alabalık yavrusu üretim kuluçka hanesinde incelemelerde bulundu.

Kaymakam Çetin Alabalık Tesisini İnceledi
İlçeye 25 kilometre mesafede bulunan Beşikkaya köyünü ziyaret eden Kaymakam Çetin, beraberindeki İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı İsmail Terzi ile birlikte Hızır Çeşmesi mevkiinde faaliyet gösteren ve yıllık 37 milyon adet alabalık yavrusu üretimi gerçekleştiren kuluçka hanesini ziyaret etti. Alabalık tesislerinde incelemelerde bulunan Kaymakam Çetin, ”Burası belki de Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve en modern alabalık tesisi. Sağımlar bile elektronik ortamda yapılıyor. İşletmemiz kırmızı alabalık üretimine de geçmiş. Bu da çok nadir işletmelerde yapılıyor. Biz de her türlü desteği vereceğiz. Gerçekten sonu kazandıracak bir proje. Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi hocalarımızla görüştük. Onlarda işletme sahibini ziyaret edecekler. Bizde projelendirme konusunda her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Modern tesislerde 17 yıldır, senede 12 milyon alabalık üretimi yaptıklarını belirten Hıdır Çelik adlı işletmeci, balıkları Muş, çevre il ve ilçelere pazarladıklarını bildirdi. Tamamen doğal ortamda bulunan balık tesislerine ait bir de mesire alanı oluşturduklarını anlatan Çelik, tesislere piknik yapmak ya da balık yemek için gelenleri en iyi şekilde ağırladıklarını belirtti.

Çelik, "Eşimle birlikte 2000 yılından itibaren alabalık üretmeye başladık. 2006 yılında Avrupa Birliği tarafından Muş, Van ve Bitlis illerinden balıkçıların katıldığı bir seminere eşimle birlikte katıldık. Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde 6 ay eğitim aldık. 2006’dan beri daha bilinçli balık üreticiliği yapmaya ve 2012 yılında yaptırmış olduğumuz modern tesislerle de alabalık üretimi yapmaya başladık” ifadelerini kullandı.

Tesislerde ayrıca müşterilerine saz çalıp, türkü söylediklerini de sözlerine ekleyen Çetin, “Bazen müziğe kendini kaptıran misafirler halay çekerek gönüllerince eğleniyor. Ben bizlere her türlü desteği sunan Kaymakamımız Mehmet Nuri Çetin başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kaymakam Çetin, Hızır Çeşmesi ve Alabalık tesisine giden yolun bir an evvel yapılması için İlçe Özel İdare Müdürü İmam Karahan’a talimat verdi.
Kaynak: İHA