YASED Yabancı Sermaye İşadamları Toplantısı

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Erdem: 'Global ArGe harcamalarının toplamı yaklaşık 200 milyar dolar olan 17 üyemizin üst yöneticileri ile bire bir yapılan görüşmelerin sonucunda, ArGe ekosistemindeki gerekli iyileştirmelerin yapılması halinde, bu şirketlerin 5 yıl içinde Türkiye'deki yatırımlarını ve istihdamı 4 katına çıkarabileceklerini gördük' 'Bu şirketlerin yıllık toplam ArGe yatırımının sadece yüzde 10'unu başka ülkeler yerine Türkiye'ye yönlendirmesi, ülkemize her yıl 20 milyar dolarlık ek uluslararası doğrudan yatırım girişinin sağlanması anlamına gelmektedir'.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, derneğin 17 üyesinin üst yöneticileri ile birebir görüştüklerini belirterek, 'Görüşmelerin sonucunda, Ar-Ge ekosistemindeki gerekli iyileştirmelerin yapılması halinde, bu şirketlerin 5 yıl içinde Türkiye'deki yatırımlarını ve istihdamı 4 katına kadar çıkarabileceklerini gördük.' dedi.

YASED Yabancı Sermaye İşadamları Toplantısı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Erdem, ülkede istihdam yaratacak, katma değeri yüksek yeni yatırımların çekilmesinin, mevcut yatırımların verimliliğinin artırılmasının ve Türkiye'nin dünyanın önde gelen bölgesel yatırım ve Ar-Ge merkezlerinden biri haline gelmesinin ortak hedefleri olduğunu söyledi.

Bu doğrultuda, hükümetin yürüttüğü çalışmalara katkı sağlamak amacıyla bu toplantının düzenlendiğini kaydeden Erdem, uluslararası yatırımcı şirketler olarak görüş alışverişinde bulunmak istediklerini aktardı.

Erdem, 'YASED olarak, stratejik önceliklerimizden biri, ülkemizin 'bölgesel bir yatırım ve Ar-Ge merkezi' olma hedefini desteklemektir. Türkiye'nin büyüme stratejisini bölgesel bir üs olma adımıyla temellendirmesi ve bu bağlamda yol haritasını belirleyerek, hızla bu hedefe odaklanmış olması, biz yatırımcılar için büyük önem taşımaktadır.' diye konuştu.

Bakanlık tarafından hazırlanan Ar-Ge kanunundan övgüyle bahseden Erdem, önerilerinin bu düzenlemelerde yer almasının kendilerini memnun ettiğini bildirdi.

Erdem, uluslararası şirketlerin ileri teknoloji Ar-Ge faaliyetlerinin Türkiye'ye çekilmesi halinde bilim, teknoloji ve inovasyon süreçlerinde belirleyici bir konuma geleceklerini söyledi.

- Her yıl 20 milyar dolarlık ek uluslararası doğrudan yatırım girişi imkanı

Erdem, dünyada başarılı şirketlerin Ar-Ge yatırımlarının önemli bir kısmını ana merkezlerinden farklı ülkelerde yaptıklarına değinerek, bu nedenle, Türkiye'de Ar-Ge yoğunluğunun artırılması ve Ar-Ge ekosisteminin rakip ülkelerden daha cazip hale getirmeyi hedefleyen uzun vadeli bir program oluşturulması, ölçülebilir hedefler belirlenmesi gerektiğini anlattı.

YASED'in Ar-Ge ve inovasyona verdiği önemden bahseden Erdem, dernek üyelerinin Türkiye'de toplam 53 Ar-Ge merkezi bulunduğu bilgisini verdi.

Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Global Ar-Ge harcamalarının toplamı yaklaşık 200 milyar dolar olan 17 üyemizin üst yöneticileri (CEO) ile bire bir yapılan görüşmelerin sonucunda, Ar-Ge ekosistemindeki gerekli iyileştirmelerin yapılması halinde, bu şirketlerin 5 yıl içinde Türkiye'deki yatırımlarını ve istihdamı 4 katına kadar çıkarabileceklerini gördük.

Bu şirketlerin yıllık toplam Ar-Ge yatırımının sadece yüzde 10'unu başka ülkeler yerine Türkiye'ye yönlendirmesi, ülkemize her yıl 20 milyar dolarlık ek uluslararası doğrudan yatırım girişinin sağlanması anlamına gelmektedir. Bu rakam, ülkemizin yıllık toplam aldığı uluslararası yatırım akışından fazladır.'

Erdem, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar için Ar-Ge açısından bir çekim merkezi olarak konumlandırılması için çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA