Tillerson'dan Kuzey Kore Konusunda Sükunet Çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson: 'Başkan, ABD'nin kendisini ve müttefiklerini koruma konusunda sorgulanmaz bir kabiliyete sahip olduğunu ve bunu gerektiğinde kullanacağını Kuzey Kore rejimine açıkça anlatmak istemiştir' ABD Başkanı Trump: 'Şimdi bu konuda her zamankinden daha güçlü ve kabiliyetliyiz. Umarım bu gücü hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmayız ancak şu bilinsin ki dünyanın en güçlü ülkesi olmadığımız bir gün hiçbir zaman olmayacak'

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore yönetiminin karşılıklı tehdit dolu açıklamalarıyla yükselen gerilimle ilgili, Amerikan vatandaşlarına 'sakin olmaları' çağrısı yaptı.

Malezya ziyareti dönüşü, ABD'ye ait Pasifik Okyanusu'ndaki Guam Adası'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tillerson, Kuzey Kore kaynaklı yakın ve acil bir tehdidin söz konusu olmadığını söyledi.

'Amerikalılar gece rahat uyuyabilirler.' diyen Tillerson, Trump'ın, ABD'nin Pyongyang'dan kaynaklanabilecek bir tehdide 'benzeri görülmemiş bir öfke ve gazapla karşılık verileceğine' dair sözlerinin, 'Kuzey Kore konusunda askeri seçeneğe giderek daha fazla yaklaşıldığının işareti olduğu' yönündeki yorumlara katılmadığını bildirdi.

Trump'ın sözlerinin amacının, Kuzey Kore tarafını, yapabilecekleri olası bir 'yanlış hesabın' sonuçlarına dair uyarmak olduğunu ifade eden Tillerson, 'Başkan, Kuzey Kore'ye, Kim Jong-un'a onun anlayacağı dilden güçlü bir mesaj vermek istemiştir. Zira onun diplomatik dilden anlamadığı görülmektedir. Başkan, ABD'nin kendisini ve müttefiklerini koruma konusunda sorgulanmaz bir kabiliyete sahip olduğunu ve bunu gerektiğinde kullanacağını Kuzey Kore rejimine açıkça anlatmak istemiştir.' dedi.

Pyongyang yönetiminin saldırganlık söylemini artırmasının, Kuzey Kore'ye yönelik diplomatik baskıların başarılı olduğunun kanıtı durumunda bulunduğunu savunan Tillerson, 'Baskılar etkisini göstermeye başlıyor. Seslerinin giderek yükselmesinin ve tehditlerini giderek artırmalarının sebebi bence bu. Köşeye sıkışıp sıkışmadıklarını söylemek zor fakat zaten diplomaside amaç kimseyi çıkış yolu olmadan köşeye sıkıştırmak değildir.' ifadelerini kullandı.

Tillerson, 'Kuzey Kore yönetiminin baskılardan çıkış yolunun ne olabileceği' sorusuna, 'Müzakereler. Amacının ne olduğuna dair doğru beklentilerle yola çıkılan görüşmeler.' yanıtını verdi.

- 'Dünyanın en güçlü ülkesi olmadığımız bir gün olmayacak'

Öte yandan, Tillerson'ın ılımlı mesajlarından saatler sonra Trump, Twitter'dan Kuzey Kore ile ilgili paylaşımlarını sürdürdü.

Sabah saatlerinde yayın kuruluşlarının Kuzey Kore ilgili yaptığı yorumlara dair haberlerini yeniden paylaşan Trump, daha sonraki mesajında, 'Başkan olarak verdiğim ilk emir nükleer cephaneliğimizin yenilenmesi ve modernize edilmesi oldu. Şimdi bu konuda her zamankinden daha güçlü ve kabiliyetliyiz. Umarım bu gücü hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmayız ancak şu bilinsin ki dünyanın en güçlü ülkesi olmadığımız bir gün hiçbir zaman olmayacak.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA