TİKA, Sudan'da Yılda Bin Kişiye Meslek Tecrübesi Kazandırıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türkiye Mesleki Eğiticilerin Eğitim Merkezinde yılda 600 kişiye iş tecrübesi kazandırıyor.

Sudan’ın başkenti Hartum’da hizmet veren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Türkiye Mesleki Eğiticilerin Eğitim Merkezinde, alanında uzman meslek erbapları tecrübelerini paylaşıyor.

Merkezde; mekatronik, elektronik, elektrik, CNC (Makine Nümerik Kontrol), iklimlendirme – soğutma ( Klima ve Buzdolabı), kaynakçılık, mobilya, bilgisayar, otelcilik ve turizmin yanı sıra tekstil alanlarında, kursiyerlere iş tecrübesi kazandırılıyor.

Zaman zaman Türkiye’den gelen öğretmenler, hem kurstaki öğreticilere hem de kursiyerlere eğitim veriyor.

Yılda 600 kursiyere ulaşan ve 2013'te kurulan merkez, sadece Sudanlılara değil çevre ülkelerden gelen meslek eğiticilerinin gelişimine katkı sağlanıyor.

TİKA Hartum Koordinatörü Celalettin Güngenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yıldır faaliyetlerine devam eden merkezin, bütün Afrika’ya hizmet veren bir konuma geldiğine işaret etti. Güngenci, 'Sudanın talepleri dışında, temmuz ayı içerisinde TİKA tarafından başlatılan proje kapsamında Cibuti’den gelen 5 Klima ve 5 mobilya teknik öğretmenlerinin eğitimleri tamamlandı ve sertifikaları verildi. Aldıkları tecrübelerle ülkelerinde başarılı olacaklarına inanıyoruz.' dedi.

Şu an itibariyle 10 farklı alanda eğitimlere devam ettiklerini belirten Güngenci, 'Sosyal, ekonomik ve teknik altyapı açısından önemli eksikleri bulunan Doğu Darfur eyaletinden 3’ü bayan olmak üzere 10 kişinin eğitimine başlandı. Bu teknik öğretmenlerin merkezimizdeki tekstil, bilgisayar, klima ve iklimlendirme eğitimleri 15 gün sürecek.' ifadesini kullandı.

Güngenci, verilen eğitimlerin önemine değinerek, tecrübe kazanan teknik öğretmenlerin eyaletlerine döndüğünde, teknik eğitim kurumlarının altyapılarının kurulumunda önemli rol alacaklarını kaydetti.

Öte yandan iş sağlığı ve güvenliği, inovasyon yönetimi, genel bakım sistemleri, bilgisayar kurulumu ve SCADA sistemleri, Gaz altı ve argon kaynağı konularında 100’ü aşkın kursiyerin yaklaşık 1 ay süren eğitim seminerleri de yakın zamanda tamamlandı.
Kaynak: AA