Manas Destanı Kitabı Tanıtıldı

Kırgızistan Başbakanı Ceenbekov: 'Manas insanlara terbiye veren bir destandır. Bu destanın Türkçeleştirilmesinde ve basımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum'

Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, Manas'ın insanlara terbiye veren bir destan olduğunu dile getirerek, '(Manas Destanı kitabı) Bu destanın Türkçeleştirilmesinde ve basımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.' dedi.

Ceenbekov, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde Türkçeleştirilen Manas Destanı kitabının tanıtımı dolayısıyla düzenlenen törende vatandaşlara hitap etti.

Manas'ın Kırgız halkının önemli bir mirası olduğunu dile getiren Ceenbekov, 'Manas, birçok dile çevrildi. Bugün Türkçeleştirilmesi beni son derece mutlu etti. Manas insanlara terbiye veren bir destandır. Bu destanın Türkçeleştirilmesinde ve basımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 'diye konuştu.

Ceenbekov, destekleri için TİKA'ya teşekkürlerini sunarak, şunları söyledi:

'TİKA, her zaman yanımızda. Bağımsızlığımızı kazandığımızdan beri, büyük yardımları oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a teşekkür ediyorum. Böyle destek her zaman olmaz. İki gündür çok iyi bir şekilde ağırlandık.'

Konuşmasında dün İstanbul'da yaşayan Kırgızlarla bir araya geldiğini anımsatan Ceenbekov, vatandaşlarının Kırgızistan'a özlem duyduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise Türk dünyası için anlamlı bir günde bir araya geldiklerini dile getirerek, bu programın İstanbul'da düzenlenmesinden dolayı da son derece mutlu olduğunu söyledi.

Kadim bir medeniyetin mensubu olduklarını dile getiren Topbaş, 'Engin bir tarihimiz ve geçmişimiz var. Aynı toprakların evlatlarıyız. Aynı topraklardan koparak geldik ve medeniyetler kurduk. Bu bir buluşmadır. Ortak değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması ve yansıtılması büyük önem arz ediyor. Bu bakımdan Manas Destanı'nı önemsiyoruz.' diye konuştu.

Topbaş, Manas'ın önemli bir eser olduğuna dikkati çekerek, Türkçe'ye çevrilmesinin önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından Başbakan Ceenbekov, Topbaş'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edilmek üzere Manas Destanı kitabını verdi.

Programda, Kırgız sanatçılar Manas Destanı'yla ilgili parçalar seslendirdi.
Kaynak: AA