Macaristan'dan İranlı Hristiyan Sığınmacıya İltica Daveti

Macaristan Başbakan Yardımcısı Semjen: '(İsveç'te iltica başvurusu reddedilen) Strandsson, Macaristan'a başvurursa kendisine kolaylaştılmış prosedür uygulanacak' 'Yerlerinden edilen Hristiyanları kabul etmek bizim için hem ahlaki hem de anayasal zorunluluktur'.

Sığınmacılara karşı sert tutumuyla bilinen Macaristan hükümeti, İsveç'te iltica başvurusu reddedilen İranlı Hristiyan kadına mülteci statüsü teklif etti.

Macaristan Hristiyan Demokrat Halk Partisi (KDNP) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen, Magyar İdök gazetesine yaptığı açıklamada, İsveç'in iltica başvurusunu reddederek ülkesine geri göndermek istediği İran vatandaşı Hristiyan Aideen Strandsson'a, talep ettiği takdirde mülteci statüsü vermeye hazır olduklarını söyledi.

İran'da Hristiyanlığı kabul edenlerin ciddi tehlikelerle karşı karşıya kaldığını iddia eden Semjen, ''Aideen Strandsson, Macaristan'a iltica başvurusunda bulunursa kendisine kolaylaştılmış bir prosedür uygulanacaktır. Macaristan, hiç kimseyi hayatı tehlikede olduğu bir ülkeye geri yollamaz.'' diye konuştu.

Semjen, Hristiyanlara yardım etmenin anayasal ve ahlaki görevleri olduğunu vurgulayarak, ''Yerlerinden edilen Hristiyanları kabul etmek bizim için hem ahlaki hem de anayasal zorunluluktur. Hristiyanlar, Hristiyan Avrupa medeniyetine entegre olmak istemeyen Müslümanlara göre daha kolay entegre olabiliyorlar.'' ifadesini kullandı.

Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak amacıyla Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı. Budapeşte hükümeti, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi de yapmıştı.

Parlamentoda 7 Mart'ta kabul edilen yasayla aralarında çocukların bulunduğu sığınmacıların, iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulması zorunlu kılınmış, ülke genelinde yakalanan sığınmacıların ise tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağı duyurulmuştu.

Sivil toplum kuruluşları, Macar güvenlik güçlerini, şiddet uyguladıkları sığınmacıları Sırbistan'a geri göndermekle suçluyor.

Kaynak: AA