Köpek Eşliğinde Trüf Mantarı Alanı Taraması

Artvin'de Orman Bölge Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında trüf mantar türlerinin bulunduğu alanların tespiti için eğitimli köpek eşliğinde arazi taraması yapıldı Trüf uzmanı Arslan: 'Ardanuç ilçesinin arazisinin diğer ilçelere göre daha düz ve toprağının kireçli olması nedeniyle ciddi bir trüf mantarı potansiyeli yakaladık' 'Bizim bulduğumuz 'yazlık trüf' dediğimiz türdür. En düşük ekonomik değeri olan trüf türüdür ama doğada en çok rastlanan tür olması nedeniyle önemli'

Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce 'Trüf Mantarı Eylem Planı' kapsamında 'kara elmas' olarak da bilinen trüf mantar türlerinin bulunduğu alanlar tespit ediliyor.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürlüğü bünyesinde Arhavi, Hopa, Borçka ve Murgul ilçelerinde 3 günlük arazi taraması yapıldı.

Türü ve kalitesine göre kilogramı 200 ile 2 bin avro arasında alıcı bulan mantar alanlarının tespiti için Ardanuç'taki arazi taraması, İstanbul'dan getirtilen Lagotto Romagnolo cinsi eğitimli 'Arthur' adlı köpekle gerçekleştirildi.

Arama çalışmalarına, İstanbul’dan gelen trüf uzmanı Ziyafet Arslan, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Aşkın Kıraç, Ardanuç Orman İşletme Merkez Şefi Serbay Çiçek ve Orman İşletme personeli katıldı.

Ziyafet Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Artvin ve ilçelerinde trüf mantarı envanter çalışması yaptıklarını belirterek, Ardanuç ilçesinde, arazinin diğer ilçelere göre daha düz ve toprağın kireçli olması nedeniyle ciddi bir trüf mantarı potansiyeli yakaladıklarını söyledi.

- 'Halkın da tanıması için bilgileri paylaştık'

İlçedeki potansiyelin yüksek olduğunu tespit ettiklerini aktaran Arslan, yerel halkın da bu mantarı tanıması için gerekli bilgileri onlarla paylaşmaya gayret ettiklerini belirtti.

Arslan, trüflerin ekonomik değer taşıyan sekiz türü olduğuna işaret ederek, 'Bizim bulduğumuz, 'yazlık trüf' dediğimiz türdür. En düşük ekonomik değeri olan trüf türüdür ama doğada en çok rastlanan tür olması nedeniyle önemli.' dedi.

- 'Yazlık trüf mantarının bu seneki kilogram fiyatı 200 avro civarında'

Bu mantarın bir noktada birkaç kilogram civarında bulunabileceğini anlatan Arslan, şöyle devam etti:

'Dünya pazarında bunun fiyatını trüf borsası belirliyor. Yazlık trüf mantarının bu seneki kilogram fiyatı 200 avro civarında. Mevsimden mevsime de fiyatlar değişiyor. Sadece fiyat değil, kokusu ve tat yapısı da değişmekte. Yazlık trüfler bazen 100 avroya kadar alıcı bulurken kışlık trüflerde bu rakam 2 bin avrolara kadar çıkabiliyor. En yüksek değeri olan trüf çeşidimiz beyaz trüftür. O da kış aylarında çıkar. Türkiye'de bu türle ilgili herhangi bir ciddi çalışma yapamadık ama bundan sonraki çalışmalarımızda farklı türlere yoğunlaşacağız.'

- 'Laboratuvar ortamında test yapıyoruz'

Arslan, trüf mantarı üzerindeki çalışmaları Orman Genel Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi bünyesinde yaptıklarını belirterek, 'Bulduğumuz mantarların testlerini Selçuk Üniversitesindeki laboratuvarlarda yapıyoruz çünkü mantarlarda benzerlikler oluyor. Herhangi bir yanlışlığa neden olmamak için bunun tespitini laboratuvar ortamlarında yapıyoruz.' diye konuştu.

Artvin Orman Bölge Müdürü Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Kıraç da Artvin'in Trüf Mantarı Eylem Planı'nın uygulandığı bölgeler arasında yer aldığını ifade ederek, bu kapsamda 2013 yılından beri envanter çalışması ve planlama yaptıklarını, bu yılki çalışmanın ise en kapsamlısı olduğunu söyledi.
Kaynak: AA