'Ellerin Yıkanması Toplum Sağlığı İçin Önemli'

Kırklareli Sağlık Müdürü Fatih Ali Selvi, 'El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir.' dedi.

Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olduğunu söyledi.

Hijyeni sağlamadaki en temel kuralın, ellerin doğru yöntemle yıkanması olduğunu belirten Selvi, ellerin sık sık yıkanması gerektiğini dile getirdi.

Günlük yaşamda ellerin, çevreyle her türlü bağlantıyı sağladığını vurgulayan Selvi, 'Ellerimiz en fazla bakteri barındıran organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa ki, hem kendimizin, hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir. Çevreyle sürekli temas halinde olan ellerimizle taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, solunum yolu yetersizliği, hepatit A, kuş gribi gibi öldürücü bir çok hastalığın gelişimine neden olabilmektedir. Özellikle sağlık personelinin elleri, mikroorganizmaların hastadan hastaya yayılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, yetersiz el hijyeni, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halen yaygın olarak görülen hastane enfeksiyonlarına neden olan başlıca etmenler arasında yer almaktadır.' diye konuştu.

Ellerin gün boyunca kirlendiğine dikkat çeken Selvi, özellikle yemek öncesi ve tuvaletten sonra ellerin kesinlikle yıkanması gerektiğini aktardı.

Kaynak: AA