Tiflis'ten Putin'in Abhazya Ziyaretine Kınama

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı: 'Ağustos savaşının (RusyaGürcistan savaşı) 9. yıldönümünde benzer bir 'alaycı eylem' Rusya tarafından askeri saldırganlık, etnik temizlik ve işgal yoluyla egemen bir devletin sınırlarının şiddetle değiştirilmesinin meşrulaştırmasına hizmet ediyor' 'Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası hukuk ilkeleri ve normlarına açıkça aykırı bir şekilde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanın Gürcistan sınırlarını ihlal ederek işgal altındaki Abhazya'ya gerçekleştirdiği 'ziyaretini' kınıyor.'

Tiflis hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ama uluslararası toplumun tanımadığı Abhazya'yı ziyaret etmesinin, Rusya'nın Gürcistan'a karşı uyguladığı işgal politikasının devamı olduğunu savundu.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Putin'in ayrılıkçı Abhazya'da sözde devlet Başkanı Raul Khacimba'yla bir araya gelmesine sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Putin'in Abhazya ziyareti, Moskova'nın Gürcistan'a karşı bir provokasyonu olarak değerlendirildi.

Açıklamada, 'Ağustos savaşının (Rusya-Gürcistan savaşı) 9. yıldönümünde benzer bir 'alaycı eylem' Rusya tarafından askeri saldırganlık, etnik temizlik ve işgal yoluyla egemen bir devletin sınırlarının şiddetle değiştirilmesinin meşrulaştırmasına hizmet ediyor.' denildi.

'Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası hukuk ilkeleri ve normlarına açıkça aykırı bir şekilde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanın Gürcistan sınırlarını ihlal ederek işgal altındaki Abhazya'ya gerçekleştirdiği 'ziyaretini' kınıyor.' ifadelerine yer verilen açıklamada, Rusya, Gürcistan'a karşı kışkırtıcı adımlar atmaktan vazgeçmeye ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ile egemenliğine saygı göstermeye çağrıldı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, bugün işgal altındaki Abhazya'yı ziyaret etmişti.

- Güney Osetya sorunu

Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasında 1992-1993 yıllarında yaşanan savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti.

Abhazya ve Güney Osetya'nın 2008'de tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve Gürcistan'ın bu bölgelere asker göndermesi üzerine Rusya saldırıya geçerek Gürcü ordusunu bu bölgelerden çıkarmıştı.

Rusya ile Gürcistan arasında 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı. Savaşın sona ermesine karşın Rusya’nın söz konusu bölgelerde binlerce askeri bulunuyor. Tiflis yönetimi, işgalin sonlandırılması çağrılarını yineliyor.
Kaynak: AA