'O Bizim Kızımız Gibi Geri İstiyoruz'

Antalya'nın Alanya ilçesinde özel güvenlik görevlisi Ramazan Yavuz ve eşi, koruyucu aile olarak kriterlere uygun bakılmadığı gerekçesiyle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun ellerinden aldığı 8 yaşındaki Ö'yü geri istiyor Ramazan Yavuz: 'Eğitim öğretim yılının bitiminin ardından Ö'yü elimizden aldılar. Onu, kendi çocuklarımızdan ayırt etmedik, geri almak istiyoruz' 'Devlet bizden ne isterse, ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yeter ki bize versinler. Bizde bulduğu sevgiyi bir başkasında bulana kadar çok geç olacak. Bize alıştı, gözünü burada açtı. 'Anne', 'baba', 'ağabey', 'abla', dedi. Şimdi yepyeni bir hayatta. Bizim yanımızda daha mutlu'

Antalya'nın Alanya ilçesinde özel güvenlik görevlisi Ramazan Yavuz ve eşi, koruyucu aile olarak kriterlere uygun bakılmadığı gerekçesiyle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun ellerinden aldığı 8 yaşındaki Ö'yü geri istiyor.

Alınan bilgiye göre, şu anda 8 yaşında olan Ö'nün annesi Ayşe B. 2011'de kızını ücreti karşılığında baksınlar diye 3 çocuklu Zahide Yavuz'un evine bıraktı.

Yavuz'un Ö.'ye baktığı 2 yıl boyunca biyolojik anne Ayşe B., 15 günde bir kızını ziyarete geldi. Daha sonra ortadan kaybolan Ayşe B.'den bir daha ne para ne de haber geldi.

Ailenin kendi çocukları yerine koyduğu Ö.'nün kaderi 2013'te rahatsızlanmasıyla değişti. Ö'nün götürüldüğü sağlık ocağı yetkilileri aileye çocuğu bu şekilde yanlarında tutamayacaklarını, yaptıklarının yasal olmadığını söyleyerek durumu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bildirdi.

Bunun üzerine Ö, Yavuz ailesinden alınarak sevgi evine yerleştirildi.

Ancak çok sevdikleri Ö'yü yanlarına almak isteyen aile, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na koruyucu aile olmak için başvurdu.

Bunun üzerine Ö, 2014 yılında aileye denetim şartıyla verilirken, masrafları için de aileye aylık maaş bağlandı.

Geçen aylarda denetime giden uzmanlar, aileye 'koruyucu aile' olma şartlarını yerine getiremediği gerekçesiyle uyarı yapıldı. Ailenin yaşadığı bahçeli ve tek katlı müstakil evin belirlenen kriterlere uymadığı, Ö'nün, okula servisle gönderilmediği belirtildi. Ayrıca Ö'nün, 16 yaşındaki öğrenci kızları Merve Yavuz ile aynı odada kaldığı ve aynı evde yaşayan 18 ile 20 yaşında iki erkek çocuklarının da olduğu rapora eklendi.

Bu şartların düzeltilmesi için uyarılan aile, servis bulamadıklarını, okula götürecek imkanlarının olmadığını beyan etti. Şartların düzeltilmediğini belirleyen yetkililer, geçen 13 Temmuz'da Ö'yü, Yavuz ailesinden alarak Antalya'daki sevgi evine yerleştirdi.

- 'Geceleri Ö'süz uyumak çok zor'

Ö'nün sevgi evine yerleştirilmesi üzerine, tekrar geri alabilmek için girişimlerde bulunan Ramazan Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Eğitim öğretim yılının bitiminin ardından Ö'yü elimizden aldılar. Onu, kendi çocuklarımızdan ayırt etmedik, geri almak istiyoruz.' dedi.

Anne Zahide Yavuz ise kızı olarak gördüğü Ö'yü çok özlediğini, ondan istemeden ayrıldığını ifade etti. Yavuz şunları söyledi:

'Devlet bizden ne isterse, ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yeter ki bize versinler. Biz de bulduğu sevgiyi bir başkasında bulana kadar çok geç olacak. Bize alıştı, gözünü burada açtı. 'Anne', 'baba', 'ağabey', 'abla', dedi. Şimdi yepyeni bir hayatta. Bizim yanımızda daha mutlu.'

'Geceleri Ö'süz uyumak çok zor' diyen ailenin 16 yaşındaki kızları M. Yavuz da 'Ben ona bakarım. Tüm ihtiyaçlarını gideririm. Ders çalıştırırım. Okulu ve yolu sorun ediyorlarsa ben her gün onu okula götürürüm. Benim için hiç sorun değil.' diye konuştu.

Ramazan ve Zahide Yavuz, Ö'yü geri alabilmek için koruyucu ailelik başvurusunun yanı sıra evlat edinmek için başvuru yaptıklarını belirtti.

Öte yandan, gelişmeleri sosyal medyadan takip eden Ak Parti Antalya Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da konuyla ilgilendiği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından müfettiş görevlendirildiği bildirildi.
Kaynak: AA