Lübnan Cumhurbaşkanı'ndan Maruni Diasporasına Vatandaşlık Çağrısı

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Maruni Hristiyan diasporasına 'vatandaşlık çağrısı' yaptı.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberine göre, Maruni Diasporası Vakfı üyelerini Baabda Sarayı'nda kabul eden Cumhurbaşkanı Avn, Lübnan dışında başka ülkelerin tabiiyetinde yaşayan Marunileri vatandaşlığa davet etti.

Lübnan topraklarının tüm kültürler için bir buluşma noktası olduğunu vurgulayan Avn, 'Arap kültüründen veya yurt dışındaki bir kültürden olsun tüm Lübnanlılar, farklı kültürlere rahatça uyum sağlayabilmektedir.' dedi.

Avn, dünyaya yayılmış Lübnan toplulukları arasındaki iletişimi artırma ihtiyacına dikkati çekerek, diaspora üyelerinden, Lübnan'ın mesajını ve uygar imajını dünyaya taşımaya yardımcı olmalarını istedi.

Lübnan'da Hristiyan nüfusun her geçen gün azaldığı ve bu nedenle siyasetteki temsiliyet oranlarının düşürülmesi tartışmaları yaşanıyor.

Lübnan'da 1943 yılındaki milli mutabakata göre, meclisteki koltuk dağılımından en küçük memur atamalarına kadar her şey mezhep temelli kotalarla belirleniyor. Meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanının 'Maruni Hristiyan', meclis başkanının 'Şii', başbakanın ise 'Sünni' olması gerekiyor.

Dünya geneline yayılmış Lübnan kökenlilerin sayısının yaklaşık 25 milyon olduğu tahmin ediliyor. Brezilya Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, 7 ila 10 milyon Brezilyalının kökeni Lübnan'a uzanıyor.

Kaynak: AA