Hatay'ın 'Üzüm Cenneti'nde Hasat Heyecanı

Kentteki üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 97'sinin yapıldığı Hassa ilçesinde hasada başlandı Hassa Ziraat Odası Başkanı Şahiner: 'Yıl sonu üzüm hasadı beklentimiz 80 bin ile 90 bin ton civarında. Bu yıl yağışların iyi geçmesinden dolayı üzümlerimizdeki kalite çok iyi'

HİLMİ TUNAHAN KARAKAYA - Hatay'daki üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 97'sine ev sahipliği yapması nedeniyle kentin 'üzüm cenneti' olarak anılan ilçesi Hassa'da yeni sezon hasadına başlanırken, bu yıl yağışların etkisiyle verim ve kalitede artış bekleniyor.

Bağlardaki üzümlerin olgunlaşmasıyla hasat dönemi başlarken, ilçedeki üreticiler, ürünlerini toplamak için yoğun çaba sarf ediyor.

Genellikle kadın işçiler tarafından toplanan üzümler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getirilip, araçlara yüklenerek, satışa gönderiliyor.

Yakıcı güneş altında yapılan hasat sırasında çiftçiler bir yandan sıcakla mücadele ederken diğer yandan da hasat sırasında ürün kaybı yaşamamak için özenle hareket ediyor.

Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişten bu yana ilçenin yörede 'üzüm cenneti' olarak anıldığını anımsatarak, buradaki verimli topraklarda üretilen üzümlerin Türkiye'nin dört bir yanında alıcı bulduğunu söyledi.

İlçede 8 farklı üzüm çeşidinin yetiştirildiğini aktaran Şahiner, şöyle devam etti:

'Hatay'da üzüm üretimi denildiği zaman akla Hassa gelir çünkü il genelinde yetiştirilen ürünlerin yüzde 97'si Hassa'dan karşılanıyor. İlçemiz genelinde yaklaşık 50 bin dekarlık alanda üzüm yetiştiriciliği yapılıyor. Bu yıl için dekar başına 1,5 ile 2 bin ton arasında rekolte bekliyoruz. Yıl sonu üzüm hasadı beklentimiz 80 bin ile 90 bin ton civarında. Bu yıl yağışların iyi geçmesinden dolayı üzümlerimizdeki kalite çok iyi. Özellikle ilçemizin havası ve suyundan dolayı ürünler çok güzel yetişiyor. Lezzeti ve kalitesiyle damakta ayrı bir tat bırakıyor.'

Şahiner, ilçedeki üzümlerin yaklaşık yüzde 15'inin ihracata gönderilmesinin hedeflendiğini bildirerek, yüzde 15'inin de pekmez, meyve suyu ve şarap fabrikalarına verileceğini, geriye kalanların ise sofralık olarak tüketildiğini aktardı.

Şahiner, üzüm fiyatlarının meyve suyu ve şarap fabrikalarına gidenlerinin kilogramının ortalama 50 kuruştan satıldığını, sofralık olarak piyasaya sunulanların ise yaklaşık 1 liradan alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

Üzüm üreticilerinden Enis Kara da bu yılki yağışların üzüm bağlarına iyi geldiğini vurguladı.

Hasadın yaklaşık üç ay sürdüğünü ifade eden Kara, üzüm yetiştiriciliğinin meşakkatli ve yorucu bir iş olduğunu ancak hasadın iyi geçmesi halinde tüm yorgunluklarının gittiğini aktardı.

Kaynak: AA